latinica  ћирилица
13/11/2018 |  18:10 | Аутор: СРНА

Мандати за Народну скупштину Шулићу из СНСД-а и Марковићевој из СДС-а

Централна изборна комисија /ЦИК/ БиХ додијелила је данас посланичке мандате за Народну скупштину Републике Српске Бошњаку Денису Шулићу из СНСД-а и Хрватици Иванки Марковић из СДС-а.
ЦИК БиХ - Фото: РТРС
ЦИК БиХФото: РТРС

Из ЦИК-а је саопштено да је на данашњој сједници донесена одлука о измјени одлуке о другој измјени одлуке од 22. октобра о утврђивању и објављивању резултата општих избора у БиХ 2018. године којом се мандати са компензационих листи додјељују Шулићу и Марковићевој.

У одлуци се наводи да се четврти мандат са компензационе листе СНСД-а на којем се налази кандидат Србин Радован Вуковић додјељује Бошњаку Шулићу који је на 10. мјесту исте кандидатске листе, а да се трећи мандат на компензациној листи СДС-а на којем се налази кандидат Србин Миланко Михајилица додјељује Хрватици Марковић која је на 10. мјесту исте компензационе листе.

Поступајући по налогу Суда БиХ, ЦИК је утврдио да је 81. посљедњи количник на којем је могао бити додијељен мандат кандидату било ког конститутивног народа, да већ 82. не може бити додијељен кандидату из реда српског народа пошто је преостала додјела два мандата, а недостају по један посланик из реда бошњачког и хрватског народа.

Тај количник и мандат припада СДС-у, а како се на том трећем мјесту налази Михајиличино име, који се изјаснио као Србин, није му могао бити додијељен, него, у складу са законом, мора бити додијељен "релевантном конститутивном народу", односно бошњачком или хрватском народу, што је у овом случају Марковићева, која се изјаснила као Хрватица.

Преостали 83. количник припада СНСД-у, а може бити додијељен само кандидату из реда бошњачког народа.

Како се на четвртом мјесту за додјелу налази Вуковићево име, који се изјаснио као Србин, њему није могуће додијелити мандат, с обзиром да мандат мора да буде додијељен бошњачком народу, а што је у овом случају кандидат на 10. мјесту исте компензационе листе Денис Шулић, који се изјаснио као Бошњак.

Ова одлука донесена је имајући у виду напријед наведено, као и чињеницу да је на компензационим листама СНСД-а и СДС-а било припадника недостајућих /релевантних/ народа, односно мандати су остали у оквиру истих политичких субјеката.

Ова одлука ступа на снагу даном доношења.