latinica  ћирилица
13/11/2018 |  18:34 ⇒ 20:11 | Аутор: РТРС

Прате ли домаћи дистрибутери пад цијена нафте на свјетском тржишту?

Иако је од другог октобра цијена нафте на свјетском тржишту појефтинила за око 20%, домаћи дистрибутери цијене на пумпама почели су да снижавају тек ове седмице.

Гориво је, од данас, на већини пумпи јефтиније за два до три пфенига, а дистрибутери најављују и додатна појефтињења наредних дана.

И поред тога, потрошачи поручују да су цијене превисоке у односу на стандард и сматрају да би појефтињења морала бити и већа.

Цијена барела нафте на свјетском тржишту са 86, колико је износила почетком октобра, пала је на нешто изнад 68 долара. Довољно за неколико пфенига нижу цијену на домаћим пумпама. И док се у јавности често може чути да цијене горива на домаћим пумпама не прате појефтињења нафте на свјетском тржишту, дистрибутери одговарају да корекције у малопродаји нису могуће у тако кратком року и да је потребно око 20 дана да та нафта стигне на домаће тржиште.

- Док дође до наших рафинерија и онда ми у малопродаји, тек тада, кад рафинерија понуди ту робу, тек тада можемо у ствари да се бавимо нашом калкулацијом, то јесте снижавамо или повећавамо, рекла је Наташа Лубурић, директор “Идеал компани“.

У удружењима потрошача сматрају да би дистрибутери морали брже кориговати цијене и када је ријеч о појефтињењима, а не само поскупљењима. Сматрају да су цијене горива на домаћим пумпама превисоке.

- Ово су заиста преогромне цифре, поготово за грађане РС и БиХ, зато што смо ми престигли чак и цијена које су у Аустрији, истакла је Муриса Марић, Удружење потрошача “Дон“.

Међутим, Драгован Петровић из Покрета потрошача Републике Српске, који кретања цијене нафте прати и анализира већ дужи низ година, сматра да су цијене на домаћим пумпама углавном коректно формиране. Посљедњу анализу радио је прије, отприлике, двије седмице.

- Када се узме у обзир однос долара 2008. године, када је нафта била 147 долара, раст долара у односу на тај период, пад цијене нафте и цијену нафте на пумпама. Тада је безоловни требао да буде 2,30. Ту се узимају у обзир и акцизе које су, у два наврата, уведене, сматра Драгован Петровић из Покрета потрошача Републике Српске.

Петровић признаје да би, са најновијим појефтињењима на свјетском тржишту, цијена на пумпама могла бити још који пфениг нижа, али сматра да је, на овако високе цијене горива, највише утицало увођење додатних акциза почетком ове године. Примјера ради, на литру дизела плаћа се укупно 70 пфенига акциза и путарина, а на бензин 10 пфенига више. Томе треба додати и ПДВ, што значи да пореско оптерећење по литри горива износи више од марке. Када у рачуницу убаце и рафинеријску цијену нафте, која је и најважнији параметар у одређивању цијене, онда нема много простора за значајнија појефтињења, поручују дистрибутери.

- Врло је лако доћи до тога да се види колико у ствари нама остаје мало из чега би могли да плаћамо редовне трошкове и обавезе, нагласила је Лубурићева.

Маржа дистрибутера најчешће износи између седам и 12 пфенига, поручују из Групације за промет нафтом и нафтним дериватима у Привредној комори Републике Српске. Кажу да на цијену у малопродаји утичу многи фактори, од којих је цијена на свјетском тржишту најважнији, али не и пресудан.

Поручују да рафинеријске цијене некада не прате појефтињења на свјетском тржишту због разних разлога, као на примјер хаварија у луци Плоче или Рафинерији Брод у претходном периоду. Други важан сегмент је курс долара, који је, кажу, у претходна два мјесеца ојачао 10 одсто.

И поред свега, гориво у Српској је, поручују, најефтиније у региону и у просјеку за седам пфенига јефтиније него у Федерацији.