latinica  ћирилица
13/11/2018 |  18:39 ⇒ 20:01 | Аутор: РТРС

Показна вјежба "Спасавање у саобраћајним несрећама"

Предузимање наредих корака у одбрани од поплава-тема је коордионационог састанка Републичке управе и цивилне заштите локалних заједница са територије, подручног одјељења Добој.

Одржана је и показна вјежба „спасавање у саобраћајним несрећама“.

За општине које гравитирају уз ријеку Саву, побољшање система заштите и спашавања од поплава, је приоритет свих приоритета, јер су те општине и даље угрожене од поплава. Подсјећају и на недавну несрећу у Рафинерији.

- Имали смо недавно, овдје, као што је свима познато, и трагедију у Рафинерији нафте, а ми се налазимо непосредно уз Рафинерију. Град смо на обалама двије ријеке. Опасност од поплава са сваким високим водостајем је пристуна, рекао је Илија Јовичић, начелник општине Брод.

Републичка управа Цивилне заштите оформила је јединцу за радиолошко-хемијско-биолошку заштиту, по евроспким стандардима и прописима.

У случају потребе бити на располагању локалној заједници и Рафинерији у Броду. Што се опасности од поплава тиче, сарадња, кажу, мора да буде заједничка са осталим надлежним институцијама.

- Видјели сте у трећем мјесецу ове године, колико су оне биле угрожене. У том контексту разговарали смо, како и на који начин, да се побољша систем заштите и спасавања. Наравно ту треба укључити и друге субјеке, ту прије мислим на воде РС-е, које у сваком случају морају бити ажурније по овоме питању, нагласио је Миле Међед, директор републичке управе Цивилне заштите Републике Српске.

Брзина интервенције и координација у раду непходни су и код спасавања људи у саобраћајним несрећама. Данас одржана показна вјежба свима је, кажу, била од користи.