latinica  ћирилица
13/11/2018 |  21:33 ⇒ 14/11/2018 | 09:56 | Аутор: СРНА

Богат и садржајан филмски програм и другог дана фестивала "Први кадар"

Други дан Међународног фестивала "Први кадар" и у Источном Сарајеву и у Зворнику донио је низ богатих и разноврсних програмских садржаја, од филмских радионица, преко такмичарског дијела и пројекција документарних и кратких играних филмова, до вечери лауреата фестивала.
Источно Сарајево: Фестивал "Први кадар" - Фото: СРНА
Источно Сарајево: Фестивал "Први кадар"Фото: СРНА

Због изузетне заинтересованости и великог броја малишана у основним школама у Источном Сарајеву данас је репризиран филм за дјецу "Злогоње", аутора Рашка Миљковића из Србије, а настављен је и рад у радионици аннимираног филма, који се реализује у оквиру филмске школе "Првог кадра".

У такмичарском дијелу програма приказано је 13 документарних и кратких играних филмова.

Прије подне одржане су пројекције филова "Исти" Дејана Петровића из Србије, "Ниси заборавио" Симона Интихара из Словеније, "Тими" Љуба Јончева из Бугарске, "Барс" Саре Стијовић из Црне Горе, "Опљачкана душа" Аугуста Адриана Браца из Словеније, "Елоди" Стефани Буче из Француске, те "Гуд сон" Шпанца Пабла де Виље.

Поподне другог дана 12. "Првог кадра" обиљежено је пројекцијом филмова "Енкел" Александра Рељића из Србије, "Додир" Стојана Вујичића из Македоније, "Икеа фор ју" Марије Ратковић Видаковић и Динка Радонића из Хрватске и "Увик исто" Славише Шнура из Хрватске.

У вечерњем програму приказани су филмови "Неприлагођени" Радослава Т. Станишића из Црне Горе, "Прави мушкарци не плачу" Лукаса Кастања из Шпаније, "Нуклеарне сјенке" Пољака Марека Лечезевског, након чега је одржан програм посвећен добитнику фестивалског признања "Лик кнеза Павла" за допринос у развоју документарног филма у Републици Српској и БиХ – лауреат 11. "Првог кадра 2017" Радио-телевизија Републике Српске.

Ријеч је о пројекцији документарних филмова из продукције РТРС-а "Била сам мала" Бранка Лазића, "Још сам цура, болан" Сњежана Лаловића и "Дневник ратног хирурга" Синише Грабежа.

У Дому омладине у Зворнику данас је приказан избор анимираних филмова нишког Међународног фестивала анимираног филма "Константинов златник", а настављена је радионица "Путовање кроз анимирани филм" у оквиру Филмске школа "Првог кадра".

Програм ове тродневне радионице анимираног филма чине теоријска предавања о историји анимираног филма, анимацијским техникама и технолошком процесу израде анимираног филма, као и практичан рад "Од идеје до анимираног филма-продукција анимираног филма".

Водитељи радионице су аниматори Зоран Стефановић и Слободан Милошевић, оснивачи Студија цртаног филма СЦФ98, Ниш, Србија.

У званичном такмичарском програму фестивала такмичиће се 42 филма из 17 земаља, који ће бити приказани у шест фестивалских селекција.

Овогодишњи "Први кадар" одржава се од 12. до 17. новембра у Источном Сарајеву и Зворнику под мотом "Први кадрирај!".

Покровитељ фестивала је Министарство просвјете и културе Републике Срспке, а ову јединствену манифестацију подржали су Удружење филмских радника БиХ, општина Источна Илиџа, општина Источно Ново Сарајево и Град Зворник.

Медијски покровитељи су Радио-телевизија Републике Српске и Новинска агенција Републике Српске - СРНА.