latinica  ћирилица
13/11/2018 |  22:44 | Аутор: СРНА

Ђукановић: Напредак на западном Балкану доведен у питање

Црногорски предсједник Мило Ђукановић изјавио је да је напредак на западном Блакану доведен у питање и поручио да само активнија Европа може спријечити да Балкан падне под утицај Русије и Турске.

Он је за француски лист "Фигаро" оцијенио да је напредак у региону доведен у питање због двије околности.

"Прва се односи на интересе великих који се поново сударају на Балкану", навео је Ђукановић.

Он је рекао да то није никаква новост и да је регион у историји увијек коришћен као "монета за поткусуривање у рјешавању проблема великих сила".

"Друга околност је то што од деведесетих година вучемо три проблема који трују регион: Македонију паралисану од 2008. године, конфликт Србије и Косова чији је крајњи резултат свима непознат и нефункционална БиХ", додао је Ђукановић.

Он је истакао да нови преговори између "предсједника Србије и Косова стварају посебну нервозу у региону".

"Нестабилност је појачана недавним погоршањем односа између Србије и Хрватске. Плашим се да такав развој ситуације даје полет присталицама Велике Србије. Неки од њих поново почињу са оспоравањем црногорске независности, тврдећи да Србија има природно право на Црну Гору", рекао је Ђукановић и упозорио да је таква реторика опасна у времену нестабилности.

Ђукановић је, на питање да ли је Русија прихватила чланство Црне Горе у Алијанси, рекао да се Москва генерално противи НАТО интеграцији западног Балкана.

"Будући да смо ми били једина земља кандидат, то се противљење природно окренуло према нама", навео је Ђукановић.

Ђукановић је рекао да је Црна Гора историјски и културно увијек била блиска Русији, али да су се посљедних година односи двије државе знатно погоршали.