latinica  ћирилица
14/11/2018 |  07:51 ⇒ 09:07 | Аутор: РТРС

Дачић износи оцјену Београда о ситуацији на Космету

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић данас ће на сједници Савјета безбједности УН у Њујорку, посвећеној Косову и Метохији, изнијети оцјену Београда о ситуацији на Космету, посебно у контексту низа провокативних и једностраних потеза Приштин и повећаног броја напада на Србе и њихову имовину.
Ивица Дачић (фото: МСП Србије/Огњен Стевановић) -
Ивица Дачић (фото: МСП Србије/Огњен Стевановић)

Данашња сједница, прва послије шест месеци, заказана је на иницијативу Кине, која је 1. новембра преузела предсједавање у Савјету безбједности.

Шестомјесечна паузе услиједила је због противљења САД, Британије и Француске да се о том питању расправља свака три мјесеца, како је рађено у претходних 19 година.

Дачић је уочи сједнице рекао за Спутњик да ће јасно и аргументовано предочити највећим свјетским силама да је формирање такозване војске Косова, односно, паравојске, противно Резолуцији 1244, коју је и усвојио Савјет безбједности.

Дачић ће, како је рекао, представити чланицама СБ УН и све једностране одлуке Приштине које су потпуно закочиле дијалог у Бриселу.

- Приштина је прекршила и споразум ЦЕФТА, подижући порезе на робу из Србије, лобирају за чланство у Интерполу, иако није држава-чланица Уједињених нација. Сви аргументи су на страни Београда који је испунио све своје преузете обавезе. У потпуности поштујемо Резолуцију 1244, али и дијалог који водимо у Брисел - рекао је он.