latinica  ћирилица
14/11/2018 |  08:32 ⇒ 08:58 | Аутор: sputniknews.com

Жестока критика "Фигароа": Србија неправедно понижена

Протокол француског председника сместио је предсједника Србије Александра Вучића изван званичне трибине на прослави 100. годишњице потписивања примирја у Првом свјетском рату 11. новембра 2018, поставивши га изван домета телевизијских камера.
Састанак свјетских лидера у Паризу - Фото: ТАНЈУГ
Састанак свјетских лидера у ПаризуФото: ТАНЈУГ

"Погријешили смо"! Високи члан службе протокола Јелисејеске палате био је одговоран за смјештање шефова држава и влада на централну трибину која се налазила у близини Тријумфалне капије поводом обиљежавања 11. новембра- дана примирја у Првом свјетском рату. Док су око свог домаћина, Емануела Макрона, сједили предсједници Русије, САД, Италије и Румуније, држава које су биле француски савезници у Првом светском рату, али и предсједници Бугарске и Турске и њемачка канцеларка, земаља које су биле непријатељске прије једног вијека, један човјек је био спуштен и смјештен веома ниско, насупрот главне бине међу министрима, дипломатама и осталим гостима. Његово име? Александар Вучић, предсједник Србије.

Србија. Земља због које је Француска ушла у рат 1914. године, везана дипломатским и геополитичким савезом, али и блиским историјским везама (1389. године, звона Нотр Дама су поздрављала оно у шта се вјеровало да је била побједа хришћанских Срба над муслимански м Османлијама током битке на Косову), војним везама(у деветнаестом вијеку српски министар рата је био Француз Иполит Монден) и економским везама (1914. године, четири петине српског спољног дуга било је у рукама француског капитала, који је такође значајно улагао у руднике, жељезнице и банке у земљи).

Земља која је имала губитке од 1,2 милиона људи током сукоба, што је чинило 28 одсто становништва - тужан податак.

Земља која је у претходних годину дана организовала церемоније и манифестације у знак пријатељства и заједничке борбе симболизоване хиљадама француских и српских гробова на гробљима у Солуну, Монастиру, Скопљу и Београду, и свим територијама које су ослободиле српске и француске дивизије Балканског фронта.

Земљу која је у Париз дошла са својим патњама, болом и великим жртвама за заједничку савезничку ствар, Француска је ријешила да понизи 11. новембра.

Земља којој је Француска помогла прије једног вијека због мучеништва и напада аустро-угарских, њемачких и бугарских трупа, али и напада албанских банди током повлачења 1916. године, земља због које је направљено на десетине одбора помоћи, хуманитарних организација и "српских дана", гдје су прикупљани новац, одјећа, храна и књиге, да би се послале "земљи хероја".

Земља чији је краљ Петар Карађорђевић толико волио Француску да се лично ангажовао 1870. године и ступио у Легију странаца да би се под француском заставом борио против Пруске.

Земља која је у јулу 1914. године дала прву савезничку жртву (16-годишња средњошколка жртва бомбардовања Београда од стране аустријских топова), а у августу извојевала и прву савезничку побједу (Битка на Церу).

Земља која је хваљена четири године на симпозијумима на Сорбони (некад и у присуству предсједника Рејмона Поенкареа) и објављивањем десетина књига (укључујући и стрип: "Авантуре српског малог војника"), уз брошуре "Овај народ је мали, али има огромну душу", и текстове Аполинера, Пјера Лотија или Едмона Ростана.

Земља која је успјела да обнови војску захваљујући помоћи својих француских колега на Крфу и Бизерти, и пронашла у Ажаксиоу, Бастији, Ници, Греноблу, Паризу, Сент-Етјену и Бордоу дом за хиљаде своје школске дјеце и студената неспособних за рат због глади и болести.

Земља која је након рата прогласила Маршала Франша - Епереа војводом своје војске и почасним грађанином њеног главног града Београда, у чијем је ослобођењу учествовао 1. новембра 1918. године.

Земља која је дошла у Париз на највишем нивоу у лику свог предсједника, која је претрпјела велике патње, боли и жртвовања за савезничку ствар, и коју је Француска одлучила да понизи 11. новембра. Врло скроман опис: ове ријечи нису јаке колико би требало да буду.

Можете замислити како се предсједник Србије Александар Вучић могао осјећати када је између Трампа, Путина и Макрона видео насмејаног Реџепа Ердогана, насљедника турских султана и османског геноцида над Јерменима, или Хашима Тачија, предсједника земље коју не признаје и која је у сваком случају била интегрални дио и регија Србије 1914. године. По повратку, шеф српске државе признао је да је био у искушењу да устане и оде са мјеста: одустао је, сматрајући да је непримјерено направити скандал, ма колико он био легитиман у овом свјетом дану. Хвала му на томе. Веома љубазно са његове стране.

Да, Јелисејска палата је направила "свињарију". Иако је амбасадор Француске у Србији Фредерик Мондолони у понедјељак упутио своје извињење у име Париза (које је Вучић прихватио), то није спријечило лоше расположење у Београду. Споменик захвалности Француској, смјештен у парку Калемегдан, на којем пише "Волимо Француску као што је она волела нас", иако је управо реновиран, ишаран је црном фарбом. Појавили су се и захтјеви да се преименују Париска и Француска улица. И локална штампа се побунила.

За само двадесетак дана, 6. децембра, Емануел Макрон треба да посјети Београд. Његов колега је обећао "грандиозну" добродошлицу, да би схватио став српске стране када је у питању поштовање пријатељства између двије земље изграђеног у крви, и да бисмо избјегли нове "свињарије". Овај пут, Француска ће вјероватно бити та која ће бити понижена.