latinica  ћирилица
14/11/2018 |  09:30 ⇒ 10:34 | Аутор: СРНА

Мостар: Свечана академија се због притисака сели у Владичански двор

Свечана академија поводом 100 година од ослобођења Мостара у Првом свјетском рату, у организацији Градског одбора Српског просвјетног и културног друштва "Просвјета", која је требало да буде одржана сутра у Народном позоришту, због притисака се сели у Владичански двор у овом граду, саопштено је из мостарског СПКД.
Мостар - Фото: РТРС
МостарФото: РТРС

"Када цијели слободоумни свијет слави стотину година од велике савезничке побједе, а наш град се кандидује да буде еропска пријестоница културе, нечасни и неразумни људи извршили су притисак на оне који су нам великодушно уступили салу Народног позоришта. Не желећи да их доведемо у неугодан положај, нашу академију премјештамо у просторије Владичанског двора у Бранковцу", саопштено је из мостарског одбора СПКД "Просвјета".

Из СПКД "Просвјета" поручују да не желе да одговарају на изнесене неистине у јавности о њиховим намјерама, о овом друштву, о овом датуму и савезничкој побједи, о великом човјеку, војсковођи и хуманисти Степи Степановићу чију хуманост промовише и слави Међународни црвени крст у Женеви, јер такве констатације највише говоре о онима ко их је изрекао.

"Наша једина и јасна намјера је да обиљежимо и промовишемо заједништво, љубав, поштовање и хуманост, те да на достојанствен начин у наш град вратимо име и лик човјека и хуманисте којег су избрисале марионетске власти Независне Државе Хрватске 1941. године", наведено је у саопштењу.

У саопштењу се напомиње да се СПКД "Просвјета" војводе Степе Степановића сјећа бираним ријечима, те напомињу да су о њему најљепшим ријечима, између осталих, говорили Сафвет-бег Башагић, некадашњи поглавар Исламске заједнице Џемалудин Чаушевић, Хасан Ребац који је уједно и војник Степе Степановића, Муслиманско удружење "Народна узданица", некадашњи градоначелник Мостара Салих Баљић.

"Ми славимо Степу Степановића којег је опјевао велики Алекса Шантић у неколико својих пјесама", наводе из СПКД "Просвјета" и позивају суграђане да дођу на свечану академију која ће бити одржана сутра у 20.00 часова у Владичанском двору у Мостару.

Савјет конгреса бошњачких интелектуалца и Музеј "Херцеговина" огласили су се претходних дана саопштењима у којима осуђују организовање академије у Мостару, наводећи да ова свечаност и додјела награде за хуманост "Степа Степановић" представља провокацију.

Они тврде да је, војвода Степа, "имао задатак да на терену спроводи великосрпску хегемонију".