latinica  ћирилица
14/11/2018 |  09:39 ⇒ 17:20 | Аутор: СРНА

У прошлој години пријављена 1.042 новообољела од дијабетеса

У Републици Српској су у прошлој години пријављена 1.042 новообољела од дијабетеса, од којих 543 мушкарца и 499 жена, речено је Срни у Институту за јавно здравство Српске.

Од укупног броја новообољелих, 98 су инсулин зависни /тип један/, а 944 инсулин независни /тип два/.

"Укупан број пријављених са дијагнозом дијабетеса до 31. децембра прошле године је 60.130. Највећи број пријављених и даље је у регији Добој, затим слиједе Бањалука, Зворник, Источно Сарајево, Требиње и Фоча", рекла је Срни начелник Службе за епидемиологију у Републичком институту за јавно здравство Љубица Јандрић.

Она је навела да су од укупног броја пријављених 14.748 или 25 одсто тип један, а 45.382 или 75 одсто тип два.

Према њеним ријечима, анализом података према узрасту, уочава се да се број обољелих лагано повећава од рођења до четврте деценије, док у петој деценији долази до наглог пораста броја обољелих, а највећи број обољелих се региструје у седмој деценији живота.

"Према добијеним подацима, стопа преваленце дијабетеса у Републици Српској је 5,2 одсто. У односу на окружење и тренд кретања ове болести процјењује се да преваленца износи шест до осам одсто", рекла је Јандрићева.

Свјетски дан борбе против дијабетеса обиљежава се 14. новембра.

Према подацима Међународне дијабетес федерације, у свијету живи више од 425 милиона људи са дијабетесом, а према процјенама, до 2045. године број обољелих ће порасти на 629 милиона.

Показало се да породична подршка и брига о дијабетесу имају значајан ефекат у побољшању здравствених резултата за људе са дијабетесом.

ОД ДИЈАБЕТЕСА БОЛУЈЕ ОКО 90.000 ЉУДИ У СРПСКОЈ

У Републици Српској од дијабетеса болује од 90.000 до 100.000 људи, од којих је 90 одсто обољело од дијабетеса типа два, а 10 одсто од дијабетеса типа један, истакла је предсједник Удружења ендокринолога и дијабетолога Српске Сњежана Поповић Пејичић, поводом Свјетског дана борбе против дијабетеса.

Пејичићева је рекла да је Свјетски дан борбе против дијабетеса ове и сљедеће године посвећен шећерној болести и породици, ради истицања значаја породице код лица обољелих од дијабетеса.

Свјетски дан борбе против дијабетеса обиљежава се у цијелој Републици Српској, а посебно у Бањалуци, гдје је и ове године у Парку "Петар Кочић" организовано мјерење фактора ризика и едукативне активности са грађанима.

Пејичићева је истакла да су се акцији бесплатног мјерења гликемије и крвног притиска, осим чланова Удружења ендокринолога и дијабетолога Републике Српске, придружили и студенти шесте године Медицинског факултета у Бањалуци, као и пет тимова породичне медицине из бањалучког Дома здравља.

"Грађанима мјеримо шећер у крви, крвни притисак, тјелесну тежину и висину, те индекс тјелесне масе, који представљају значајне факторе ризика за настанак дијабетеса типа два", појаснила је Пејичићева.

Она је навела да је за грађане, код којих током данашње акције можда буде откривен дијабетес, обезбијеђено 50 ваучера за мјерење тромјесечног шећера у крви.

Пејичићева је истакла да највећи број - више од 90 одсто обољелих болује од дијабетеса типа два и они често немају никакве симптоме, па болест пролази асимптоматски због чега је названа "тихи убица".

Она је препоручила свима који имају више од 45 године да се сваке треће године редовно контролишу, а онима који имају прекомјерну тјелесну тежину препоручљиво је да обављају прегледе сваке године.

Према њеним ријечима, превенција подразумијева промјену стила живота.

"Мјере за промјену начина живота су област исхране, физичка активност, регулација тјелесне тежине и прекид пушења, што су уједно и фактори ризика за настанак дијабетеса типа два", каже Пејичићева.

Пејичићева је напоменула да је дијабетес типа један имунолошка болест код које наступа апсолутни недостатак инсулина из гуштераче, те да се он не може избјећи превенцијом, али га је могуће контролисати инсулинском терапијом.

Помоћник министра здравља у ресору здравствене заштите Љиљана Иванчић рекла је да Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске подржава активности Удружења ендокринолога и дијабетолога Републике Српске у обиљежавању Свјетског дана борбе против дијабетеса.

Иванчићева је рекла да ресорно министарство здравља подржава све активности струковних удружења, као и удружења грађана чији је циљ унапређење здравствене заштите и здравствених исхода код пацијената.

Она је указала да је у посљедњих 10 година у Републици Српској дошло до знатног унапређења здравствене заштите, те да Српска располаже изузетно едукованим медицинским кадром, истичући да у Републици Српској има 37 ендокринолога.

"Сада имамо снагу која може да одговори задацима које дијабетес захтијева", рекла је Иванчићева и додала да је кроз програм "Дијабетес мелитус" едукован велики број доктора и тимова породичне медицине да могу што боље да одговоре на захтјеве које ово обољење захтијева.

Иванчићева је рекла да пацијенти у Српској, који болују од дијабетеса, имају савремене терапије, ослобођени су партиципације и имају могућност добијања тракица и апарата за самостално мјерење шећера у крви.

Према њеним ријечима, ради се много и на превентивним програмима, те да је посебна пажња посвећена дјеци.

Интерниста ендокринолог Александра Грбић рекла је да обиљежавање Свјетског дана борбе против дијабетеса првенствено има за циљ да скрене пажњу јавности на растући јавноздравствени проблем шећерне болести.

"На једног дијагностификованог пацијента од шећерне болести - један је пацијент који уопште не зна да има дијабетес, због чега је потребно да се пацијенти редовно контролишу, посебно они који представљају ризичне групе", навела је Грбићева.

Грбићева, која је и потпредсједник Удружења ендокринолога и дијабетолога Републике Српске, појаснила је да је дијабетес мелитус обољење пандемијског карактера, које је и поред веома доступних савремених метода лијечења и даље у порасту.

Осим акције мјерења фактора ризика у бањалучком парку "Петар Кочић", организована је и радионица за чланове локалног Удружења обољелих од дијабетеса и чланове њихових породица.