latinica  ћирилица
14/11/2018 |  09:50 ⇒ 10:37 | Аутор: СРНА

Митрић: Посебно интересовање за пројекције о Првом свјетском рату

Извршни директор 12. Међународног филмског фестивала "Први кадар" Источно Сарајево Витомир Митрић изјавио је да очекује посебно интересовање публике за вечерашњи едукативни дио фестивала посвећен пројекцији два филма о Првом свјетском рату.
"Први кадар" - Фото: СРНА
"Први кадар"Фото: СРНА

Документарни филм под називом "Дуго путовање у рат" аутора Милоша Шкундрића из Србије биће приказан у 17.00 часова, док је пројекција играног филма "Челичне ратнице" који је режирала Јелена Мила заказана за 19.00 часова.

За 20.30 часова предвиђен је мултимедијални концерт групе "Атентат".

Данас, трећег дана Фестивала, у Културном центру Источно Ново Сарајево прије подне ће бити приказани документарни и кратки играни филмови "Чаробњак из Мутња" Бранка Лазића из Републике Српске, "Кукавица" Хаџи-Александра Ђуровића из Србије, "Обележени" Јована Допуђе из Србије и "Неко добар ће те наћи" /Сомеоне гоод wил финд yоу/ Лејле Строгов из САД.

На поподневном репертоару су филмови аутора из БиХ "Сарај`во" Мустафе Мустафића, "Осми дан" Јасмина Пивића и "Томиславов дневник" Винка Лаотовића, након чега слиједи специјална пројекција филмова за лица која се налазе на издржавању казне затвора у Казнено-поправном заводу Кула.

Током дана биће настављен рад филмске школе "Првог кадра" у Дому омладине Зворник, гдје од сутра Фестивал наставља богат такмичарски и пратећи програм све до суботе, 17. новембра, када ће у 19.00 часова бити одржано свечано затварање фестивала, уручење награда, пројекција награђених филмова и концерт етно-састава "Катера" из Источног Сарајева.

Овогодишњи "Први кадар" одржава се од 12. до 17. новембра у Источном Сарајеву и Зворнику под мотом "Први кадрирај!".

Покровитељ фестивала је Министарство просвјете и културе Републике Српске, а манифестацију су подржали Удружење филмских радника БиХ, општина Источна Илиџа, општина Источно Ново Сарајево и град Зворник.