latinica  ћирилица
14/11/2018 |  10:37 ⇒ 13:10 | Аутор: СРНА

"Слободна Република": Шаровић вратио дуг Софтићу за запошљавање своје супруге

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Мирко Шаровић великодушно је узвратио услугу гувернеру Централне банке БиХ Сенаду Софтићу који је прошле године у Централну банку, без конкурса, запослио Шаровићеву супругу Стојанку на позицију замјеника главног ревизора банке, те руководству Спољнотрговинске коморе БиХ наложио да у ту асоцијацију без конкурса приме Софтићеву кћерку Нејру, сазнаје портал "Слободна Република".
Мирко Шаровић - Фото: РТРС
Мирко ШаровићФото: РТРС

Овај портал наводи да је Стојанка Шаровић, захваљујући свом супругу и очигледном примјеру непотизма, експресно напредовала у служби у заједничким институцијама БиХ.

"Најприје је из Скупштине града Источног Сарајева, користећи положај и утицај свог супруга, у априлу 2016. године именована за руководиоца Сектора за финансије у Заједничкој служби Секретаријата Парламентарне скупштине БиХ. Одатле је само годину и по дана касније прешла у Централну банку БиХ", пише "Слободна Република".

Портал подсјећа да су медији тада, позивајући се на изворе блиске Централној банци БиХ, писали да је Стојанку Шаровић на позицију замјеника главног ревизора банке запослио лично гувернер Софтић уз аминовање Управног одбора Централне банке БиХ у коме, осим Софтића, који је кадар СДА, сједи кадар СДС-а и ПДП-а Љубиша Владушић и Триво Маринковић.

Шаровић је прије годину дана одбио да одговори на питање о непотизму и кориштењу утицаја приликом запошљавања његове супруге у Централној банци БиХ, казавши новинарима да није ријеч о политичкој функцији и да одговоре потраже у Централној банци БиХ.

"Међутим, након што је своју министарску позицију и утицај искористио како би у Спољнотрговинску комору БиХ запослио кћерку гувернера Централне банке БиХ, јасно је да су Шаровић и Софтић ушли у класичну трговину утицајем. Интересантно је да се ова трговина утицајем између високих функционера СДС-а и СДА врши преко Спољнотрговинске коморе БиХ која је законски дефинисана као самостална, невладина, неполитичка и непрофитна јавно-правна асоцијација привредних субјеката и асоцијација са територије БиХ", пише "Слободна Република".

На позицији предсједника Спољнотрговинске коморе БиХ, подсјећа овај портал, налази се потпредсједник СДС-а и врло близак Шаровићев пословни сарадник Немања Васић.