latinica  ћирилица
14/11/2018 |  11:23 ⇒ 16:14 | Аутор: СРНА

Ирак и Иран постигли споразум о размјени хране и гаса

Ирак је постигао споразум са Ираном о размјени ирачке хране за снабдијевање иранским гасом и енергијом, изјавила су двојица ирачких званичника.
Техеран, Иран (Фото: Sputnik/Сергей Мамонтов) -
Техеран, Иран (Фото: Sputnik/Сергей Мамонтов)

Виши званичник ирачке Владе и члан ирачког министарског енергетског одбора саопштили су да власти у Багдаду сада траже дозволу САД за увоз иранског гаса, који се користи у ирачким електранама и да им је потребно више времена како би пронашле алтернативни извор.

"Рок од 45 дана који су Американци поставили за обустављање увоза иранског гаса уопште није довољан за Ирак да пронађе алтернативни извор", рекао је један од званичника.

Он је упозорио да би обустављање испорука гаса након истека рока изазвало праву енергетску кризу и да су Американци потпуно свјесни колико је Ираку очајнички потребан гас из Ирана.

Вашингтон је дозволио Ираку снабдијевање иранским гасом и енергијом након што су нафтном сектору Ирана прошле седмице поново уведена санкције. Међутим, Вашингтон је саопштио да ће изузеће трајати само 45 дана.

Ирак се у великој мјери ослања на ирански гас, који користи у својим електранама.

Други званичник изјавио је да ће Ирак захтијевати од САД одобење за снабдијевање иранским гасом и енергијом и након истека рока.