latinica  ћирилица
14/11/2018 |  14:49 ⇒ 16:24 | Аутор: СРНА

Марић: Измијенити Закон о јединицама локалне самоуправе или донијети нови

Синдикат управе Републике Српске тражи од Владе измјене и допуне Закона о јединицама локалне самоуправе којим је предвиђено да од 30. јуна 2019. године број запослених у општинама и градовима буде сведен на три запослена на 1.000 становника, због чега би огроман број радника био технолошки вишак или да, у супротном, буде донесен нови закон.
Божо Марић - Фото: СРНА
Божо МарићФото: СРНА

Предсједник Синдиката управе Републике Српске Божо Марић рекао је на конференцији за новинаре у Бањалуци да би у том случају само у Градској управи Бањалука било 250 радника вишка.

Он је навео да Синдикат тражи укидање одредбе према којој се број запослених одређује према броју становника, јер таква пракса не постоји нигдје у свијету.

"Влада Републике Српске мора планирати и доношење новог закона о државним службеницима и намјештеницима у органима управе у којем ће бити прецизиран начин унапређивања", појаснио је Марић.

Према његовим ријечима, синдикат од Владе тражи и доношење новог закона о платама за запослене у органима Српске и закона о платама за запослене у јавним службама, јер су, према важећим законима, у плате урачунати топли оброк и регрес.

"Инсистираћемо да се ови захтјеви нађу у програму економских мјера Владе за 2019/2020. годину", поручио је Марић.

Он је навео да Влада Српске мора објелоданити регистар запослених који примају плату из буџета да би се могла спровести реформа јавног сектора, а онда и планирати повећање плата.

"Тражимо гаранције Владе да се на челу ниједног јавног предузећа неће наћи човјек који ће забиљежити губитке", додао је Марић.

Предсједник Конфедерације синдиката Републике Српске Жељко Тепавчевић рекао је да ће рад Конфедерације бити усмјерен на измјене појединих закона, те усклађивање Закона о платама са Законом о раду.