latinica  ћирилица
14/11/2018 |  14:53 ⇒ 16:25 | Аутор: СРНА

Извоз у Српској прошле године повећан за 15 одсто

Извоз из БиХ расте сваке године, тако је у прошлој повећан за 12 одсто, а у Републици Српској за 15 одсто, истакла је директор пројекта "100 највећих" Алена Ахметспахић Фочо на округлом столу о теми "Финансирање извоза".
Илустрација - Фото: илустрација
ИлустрацијаФото: илустрација

Фочо је рекла да је округли сто, који су Адико банка, "Пословне новине" и Спољнотрговинска комора БиХ организовали у оквиру пројекта "100 највећих", окупио око 70 извозника из Српске који су подијелили искуства и информисали се о олакшицама у вези са извозом.

Она је додала да извозници који су на ранг-листи "100 највећих" остварују више од половине укупног извоза из БиХ.

"На ранг-листама `100 највећих` налази се 171 компанија из Републике Српске, од 787 укупно рангираних", рекла је Фочо.

Она је истакла да је највећи изазов са којима се суочавају компаније на овим просторима одлазак радне снаге, па је неопходно да држава предузме мјере како би задржала квалитетан кадар у БиХ.

Директор сектора за пословање са великим клијентима у Адико банци Бањалука Дејан Вуклишевић рекао је да је ова банка усмјерена на одржавање квалитетних пословних аранжмана са својим клијентима, којима пружа подршку нудећи им најпосвећенији приступ у пословима извоза.

"Код извозних послова то је доминантно и више компликовано него код послова другог типа, па ће нам то бити у фокусу рада", рекао је Вуклишевић.

Он је напоменуо да уговор који је ова банка потписала са Европском банком за обнову и развој /ЕБРД/, као највећом финансијском групацијом европског и свјетског нивоа, омогућава клијентима Адико банке верификацију њихових гаранција и послова које уговарају са иностраним купцима, те верификацију на бољим и већим тржиштима под повољнијим условима.

"На тај начин, боља и квалитетнија тржишта свима постају приступачнија у БиХ", истакао је Вуклишевић.

Члан управе компаније "Термоелектро" Брчко Милијан Мирковић рекао је да је ово предузеће, које се бави машинском монтажом, окренуто страним тржиштима, јер у БиХ има мало инвестиција.

"Проблем је и како доћи до квалитетног купца, стицање повјерења, а финансијски моменат је веома битан да би се цијели процес одржао, јер од производње до наплате може проћи и неколико мјесеци", рекао је Мирковић и додао да у том погледу банка има велики значај.