latinica  ћирилица
14/11/2018 |  15:58 ⇒ 20:19 | Аутор: РТРС

Черкезовац на Трговској гори одлагалиште радиоактивног отпада - коначна одлука Хрватске

Иако Република Српска већ неколико година упозорава да би одлагање радиоактивног отпада на Трговској гори у Хрватској било штетно по здравље становништва у сливу Уне, ипак са хрватске стране није било разумијевања. Реакције из Новог Града и сусједног Двора у Хрватској су данас бурне, јер нису испоштовани ни ставови грађана изражени у петицији, као ни локалних власти, а ни власти Српске и БиХ. Влада Хрватске усвојила је Национални програм збрињавања радиоактивног отпада за период 2025. до 2060. године.

Хрватска је донијела одлуку - локација Черкезовац на Трговској гори преферентна је, како се наводи, у Националном програму Стратегије збрињавања радиоактивног отпада.

У протекле три године грађани Новог Града и Двора организовали су протесте, потписивали петиције о томе да одлагалиште радиоактивног отпада не буде на Трговској гори, међутим све је било узалуд.

Хрватска није испоштовала ставове Републике Српске и БиХ, категорично је руководство Новог Града. Није уважена ни одлука да се слив Уне прогласи парком природе.

"Таква локација се не поставља и не бира, ако на том подручју практично имамо изворишта воде. То имамо са ове Новске стране. Исто тако, уколико постоје одређени видови заштите на неком локалитету... Ту се, прије свега, мисли на националне паркове, паркове природе...", рекао је начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача.

Мишљење дијеле и у Двору, гдје живи већинско српско повратничко становништво.

"Ми се противимо томе, општина Двор и грађани општине Двор су јасно против тога. Ми смо јуче имали састанак и са жупаном Сисачко-мословачке жупаније. Ми смо ту разматрали све сценарије који могу доћи", истакао је начелник Двора Никола Арбутина.

У Влади Српске кажу да су за ову одлуку сазнали из медија. У саопштењу истичу да разматрају могућности даљег дјеловања, ради заштите здравља становништва. Најоштрије осуде на одлуку Хрватске, стижу из еколошке организације. Поручују - ово је бесраман чин којим Хрватска гази основна људска права!

"Оно што ми као невладина организација тренутно можемо, а позивамо и остале невладине организације да формирају једну коалицију, која ће се оштро супротставити покушају одлагања радиоактивног отпада на Трговској гори", наглашава Младен Трнинић из Удружења "Грин тима" Нови Град.

Представници општина Нови Град и Двор истичу да нису исцрпљене све правне могућности. Очекују да надлежне институције предузму све да се правично рјешење нађе посредством међународних судских институција.