latinica  ћирилица
14/11/2018 |  16:13 ⇒ 20:20 | Аутор: РТРС

Више од 90 хиљада обољелих од дијабетеса у Српској

У Републици Српској је више од 90 хиљада обољелих од дијабетеса. Подршка породице и старање о обољелим имају значајну улогу због чега су стављени у фокус обиљежавања Свјетског дана борбе против дијабетеса. Значајну подршку дају љекари и бројни волонтери у превенцији и раном откривању.

Четири стотине требињских основаца трчало је на Седмом кросу против дијабетеса, који из године у годину узима све више маха.

Широм Српске удружења дијабетичара, ендокринолога, здравствене установе са партнерима организовали су предавања и бесплатно мјерење шећера у крви, крвног притиска и тјелесне тежине.

Највећи број пријављених и даље је у регији Добој, затим Бањалуци, Зворнику, Источном Сарајеву, Требињу и Фочи.

"У Требињу има 2.548 регистрованих до 14. новембра, када увијек правимо неке пресјеке", рекла је предсједница Удружења дијабетичара у Требињу Нада Бијелић.

Љекари уочавају да се број обољелих лагано повећава од рођења до четврте деценије, у чему, нарочито код дјеце, породица има значајну улогу.

Весна Јелача, ендокринолог Опште болнице у Приједору, истиче да је важно да родитељи и дјеца схвате значај физичких активности и бављења спортом у превенцији ове болести.

У Министарству здравља истичу да је постигнут завидан ниво лијечења, уз добро усавршавање љекара и волонтера.

"Осим са стручном јавности, постигли смо добру сарадњу и са удружењима, тако да имамо и најбољи инсулин", рекла је помоћница министра Љиљана Иванчић.

У Републици Српској од укупног броја пријављених у прошлој години, 14.748 болује од дијабетеса типа један, а код 45.382 дијагностикован је тип два.