latinica  ћирилица
14/11/2018 |  16:27 ⇒ 16:34 | Аутор: СРНА

Стефановић: Ускоро иницијатива за драконско кажњавање насилника-повратника

Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић најавио је да ће ускоро упутити иницијативу за законске измјене које ће омогућити пооштравање казни за кривично дјело насиље.
Небојша Стефановић - Фото: ТАНЈУГ
Небојша СтефановићФото: ТАНЈУГ

Стефановић је у писаној изјави навео да ће највећа новина бити увођење института "три ударца", који подразумијева да свако ко понови неко кривично дјело са елементима насиља, буде оштрије кажњаван, а уколико то учини три пута онда казна мора бити драконска, саопштено је из Министарства унутрашњих послова Србије.

Он је истакао да ово законско рјешење сукцесивно у своја кривична законодавства уносе неке европске државе и навео да ће се приједлог, који ће упутити, односити на измјене више закона.

"Основни циљ је да се сви насилници, без обзира о ком виду насиља је реч, још оштрије кажњавају, како би утицали на колективну свест грађана Србије и на њихов осећај безбедности. Сматрам да сваки облика насиља мора имати још драстичније законске санкције", поручио је Стефановић.

Стефановић је оцијенио да насиље представља растућу друштвену опасност и да након детаљне анализе правног оквира, сматра да је ово најефикаснији начин да се насиље сузбије, како са аспекта рада полиције, тако и правосудних органа.