latinica  ћирилица
14/11/2018 |  16:27 ⇒ 20:12 | Аутор: РТРС

Скупштина града Приједора разматрала Информацију о продаји акција РЖР Љубија

Скупштина града Приједора, разматрала је "Информацију о доношењу одлуке о продаји пакета акција Рудника жељезне руде Љубија на берзи и могуће посљедице на привреду Приједора". Разматран је и закључак градоначелника, а скупштини су присуствовали и представници Митала.

Захтјеви синдиката Митала непромијењени - траже да приватизација буде спроведена у складу с највишим стандардима у овој привредној области, те омогућен наставак рударења. Са овим су данас упознали и локални парламент.

"Јасан је закључак да Влада мора добро да размисли и да појача критеријуме и да оног момента кад буде сигурна да има купца који ће рударити на подручју града Приједора, одлучи се на продају, ако је то неопходно", наглашава предсједник синдикалне организације "Арцелор Митал" Саша Кукољ.

"Покушали смо да дамо свој допринос, да објавимо шта су то могући сценарији и оппције и услови који се на лицитацији обезбјеђују, јер мислимо да они нису довољно квалитетни и јаки, да би могли бити сигурни да ће сутра неко ко купи Љубију, бити заиста неко ко ће продужити животни вијек рудника", рекао је директор "Арцелор Митала" Младен Јелача.

Јелача је потврдио да ће Митал учествовати на аукцији за продају акција РЖР-а Љубија. Клуб СДС-а од Владе тражи гаранцију да ће рударење бити настављено.

"Ми подржавамо Синдикат рудника Митала, они се боре да раде, да имају своје мјесто, да тече производња и све остало", каже Раденко Стијепић из Клуба одборника СДС-а у СГ Приједор.

СНСД подржава одлуку Владе и ИРБ-а, кажу, то је за добробит града.

"Не можемо сумњати у добронамјерност Владе да помогнемо граду Приједору, самим тим што има једна одлука Владе, која каже да ће 10 одсто од укупне продајне цијене припасти граду Приједору", наводи шеф Клуба одборника СНСД-а у СГ Приједор Драгослав Кавић.

Усвојен је и закључак градоначелника , који предлаже да се Влада након продаје капитала у Љубији, укључи у стварање услова за експлоатацију руде.

"Најважнији закључак јесте да смо ми као град посебно капитално заинтересовани да рудници и даље раде и да се запошљавају људи у процесу рударења", истакао је градоначелник Приједора Миленко Ђаковић.

Лицитација акција РЖР заказана је за 17. децембар на Бањалучкој берзи.