latinica  ћирилица
14/11/2018 |  17:40 ⇒ 22:15 | Аутор: РТРС

Додик: Комотном скупштинском већином спријечићемо уцјене

Преговори о расподјели позиција у новој Влади приводе се крају.

Данас су подршку Радовану Вишковићу за мандатара пружили група окупљена око Обрена Петровића и НДП, а најaвљено је и да ће бити дио нове скупштинске већине, која би требало да броји између 50 и 60 посланика.

Конститутивна сједница Парламента заказана је за 19. новембар, а очекује се да нова влада буде формирана до половине децембра.

Са подршком више од 50 посланика у новом скупштинском сазиву, нова Влада са Радованом Вишковићем на челу, требало би да буде једна од најстабилнијих до сада. То ће, каже Вишковић, бити искоришћено да се уђе у економске и друге реформе. 

"Ова Влада има једну олакшавајућу олакшавајућу околност, коју, до сада, не знам да ли је која влада имала, а то је чињеница да не зависимо појединачно ни од кога. Значи у овој причи може се без свакога у одређеном моменту", додао је Вишковић.

То практично значи да Владу и Скупштину више нико неће моћи уцјењивати својом подршком за одређена рјешења, каже Вишковић. И предсједник Додик поручује да је циљ формирања овако широке већине био да се рад функционера, али и директора јавних предузећа, вреднује искључиво кроз резултате, а не по коалиционом капацитету.

"Ми ћемо итврдити политике, а све ове странке ће бити у прилици да дају своје људе за које мисле да могу да извше те полиитке. И ти људи ће бити под надлежношћу Владе и других људи који ће управљати. Нама је то најважније. Уколико неко не задоовољи прва три мјесеца и не проведе мјере које смо договорили са реалним секторим, синдикатима, студентима и другима, неће имати заштиту", нагласио је Додик.

До сада није било ријечи о персоналним рјешењима и ресорима у власти, али јесте о томе колико коме процентуално припада, поручио је Вишковић. Једини критеријум за расподјелу позиција у републичким и заједничким органима власти, али и јавним предузећима, биће, каже, изборни резултат.

"Ми улазимо са чистом математиком. Овдје је математичка једначина у питању. По броју освојених мандата имате проценат и на основу тог процента се све рачуна", истакао је Вишковић.

Према незваничним информацијама, по једно министарско мјесто требало би да добију Уједињена Српска и НДП, по три би имали социјалисти и ДНС, а осам СНСД, који ће једну позицију вјероватно препусити ХДЗ-у. Скупштинску већину, заједно са СНСД-ом, уз ДНС, Социјалисте и Уједињену Српску, чиниће и НДП и два посланика из групе окупљене око Обрена Петровића, данас је и коначно договорено. С Петровићевим кадровима договорена је сарадња на свим нивоима.

"Обрен Петровић ће у ПС БиХ дјеловати као посланик Клуба СНСД-а, а његова два посланика у НСРС ће такође, као независни посланици, дјеловати у Клубу СНСД-а", рекао је портпарол СНСД-а Радован Ковачевић.

Како ће изгледати скупштинска већина, требало би да буде јасније у понедјељак, на конститутивној сједници Народне скупштине. Коначан број посланика који ће бити њен дио зависиће и од расплета у СДС-у. Намјеру да учествују у власти још раније изразили су и из СДА, а једина странка која сигурно остаје у опозицији је ПДП.