latinica  ћирилица
14/11/2018 |  18:10 | Аутор: СРНА

Галијашевић: Војници терористичких система све бројнији

Стручњак за безбједност Џевад Галијашевић рекао је да постоји континуитет терористичке пријетње, да никада није умањен и да је сваког дана већи, те упозорио да су војници терористичких система у овој земљи само бројнији.
Џевад Галијашевић (фото:insajder.ba) -
Џевад Галијашевић (фото:insajder.ba)

"Због тога је важно не само законодавство, већ институције које ће спроводити законе. Нико не жели вријеђати велику религију као што је ислам, али сви важнији терористи у посљедњих 30 година долазе са радикалном исламистичком идеологијом и дужност ислама је да се тога одрекне", рекао је Галијашевић на предавању студентима прве године Факултета безбједносних наука Универзитета у Бањалуци о тероризму и терористичкој пријетњи.

Он је навео да је на недавној конференцији "Тероризам и медији" у организацији ОЕБС-а, у објашњењу и закључцима шеф те организације Американац Брус Бертон навео да се мора пазити како се говори о тероризму и да медији морају да пазе како то преносе, јер основни циљ терориста је, како је рекао, "да изазову страх у друштву, а онда тај страх могу изазивати наша тумачења терористичке пријетње".

"С друге стране указао је да је непримјерено што је проналазак оружја на подручју општине Добој Југ повезан са близином џамије. Он је указао и да је непримјерено да се истиче да је Нови Пазар центар терористичке мреже на Балкану", рекао је Галијашевић.

Галијашевић каже да су сви закључци које је Бертон изнио "лаж и обично смеће, јер они немају везе са разумијевањем тероризма и терористичком пријетњом".

"Зашто би се конференција која се бави тероризмом и медијима уопште бавила неком кућом и Новим Пазаром који нико нормалан не сматра центром терористичке мреже. Центар је увијек у Сарајеву, а он је тамо гдје је центар политичког одлучивања и економске, политичке и логистичке подршке", рекао је Галијашевић.

Он је навео да тероризам није само политичка конструкција и да је он геополитички инспирисан, организован и усмјераван, те да је као такав геополитички проблем.

"Данас је тероризам рат у континуитету у коме су сви непријатељи и коме нема линије позадине и фронта, нема цивила и војника и сви личе један на другог. Тај рат се нон-стоп води свим средствима", рекао је Галијашевић.

Он је навео да данас нема тероризма без ислама, без двије лоше праксе у исламу, једна је екстремно ригидно тумачење вјере, даве и џихада и она је мањинска, али да се она већинска понаша као да нема проблем с тим и не штити тековине ислама као велике религије коју данас прихвата 1,7 милијарди људи.

Према његовим ријечима, ислам се мора реформисати и другачије поставити себе, иначе се долази у оно што је њемачки канцелар Ангела Меркел назвала крахом мултикултуралности.

"Ако ислам није способан живјети у заједници и са другачијим, он мора дебело да се преиспита", навео је Галијашевић.

Он је рекао да више него икада постоје услови за извођење терористичких акција.

"Смјена власти у САД довела је до 11. септембра. Имате пад демократа и избори у САД су одлучени суђењима, дакле Врховни суд је морао одлучити да ли је побиједио демократа Ал Гор, Клинтонов насљедник, или Џорџ Буш. У року од девет мјесеци након што је Буш преузео власт имали смо 11. септембар", појаснио је Галијашевић.

Говорећи о БиХ, он је навео да, када је прије четири године формирана власт у Сарајеву, 25. децембра, а у јануару је било убиство полицајца у Зворнику, а мјесец дана касније убијена су два војника у Сарајеву.

Он је додао да је то ситуација у којој одређени пренос надлежности чека регуларну политичку процедуру, што прилично паралише институције.

Према његовим ријечима, никада није постојали више фактора који могу да доведу до терористичке акције и свако треба тога да се плаши и да буде опрезан.

Галијашевић је навео да у овој земљи нема граница ни међу кантонима, ни ентитетима и то је једно безбједносно поље, те да је и Европа једна безбједносна платформа и да ни она нема уређену борбу за властиту безбједност.

"Оружане снаге су нам поручиле да нису за то надлежне", додао је Галијашевић.

Он је рекао да се не може безбједност земље бранити само на граничним прелазима, а да је 1.300 километара границе потпуно непокривено.

"Истовремено у БиХ је пуно странаца и ризичних група на које нам указују западни извори, УН, Интерпол, повратника из Сирије и остатака муџахединског покрета, као и активна Исламска омладина, која је након забране дјеловања тежиште своје активности прееселила у стотине невладиних организација које су дубоко у екстремизму", рекао је он.

Галијашевић је навео да је БиХ на дну захваљујући СДА и да су све заједничке институције уз помоћ западних ментора формиране као надоградња инстутуција које је та странка створила током тридесетогодишње владавине.

"Уништена је Обавјештајна служба Српске и Сигурносна информативна служба Хрвата, а формирана Обавјештајно безбједносна агенција /ОБА/ тако што су надоградили ратну муслиманску обавјештајну службу АИД", нагласио је Галијашевић.

Према његовим ријечима, "ОБА је најважнији симптоим наше болести, а карцином овог друштва је СДА, која под контролом држи медије и обавјештајну заједницу у Сарајеву и ситне бирократе са Запада и није им остало ништа друго него производња хаоса".

"Још није преузета власт у Сарајеву, Савјет министара није стављен под контролу и ОБА и даље води ноторни исламиста Осман Мехмедагић Осмица повезан са убијаљем војника ЈНА од 19 и 20 година у сарајевском Великом парку, а уз њега је и полтрон уз Бањалуке Трифко Буха", навео је Галијашевић.

Према његовим ријечима, док се те институције не попуне другим људима, у овом тренутку нисмо безбједни јер све околности говоре је "СДА спремна на изазивање много тога негативног, па и извођење терористичких акција", те навео податак да вехабијски покрет данас броји укупно пет одсто укупног муслиманског живља у БиХ, односно око 100.000 људи. /