latinica  ћирилица
14/11/2018 |  18:22 ⇒ 20:19 | Аутор: РТРС

Радници ШГ Клековача настављају протесте

У Шумском газдинству "Клековача-Потоци" у Источном Дрвару није извршена најављена примопредаја функције в.д. директора. Радници настављају протесте и блокаду управе, захтијевајући смјену актуелног в.д. директора Николе Јанковића.

Примопредаја није успјела! Комисија "Шума Српске" за новог вршиоца дужности предложила је Николу Стојаковића. С тим нису сагласни у ресорном министарству.

"Приједлог и став министра је да се на мјесто в.д. директора тренутно постави кадар из Министарства. То је дипломирани инжењер шумарства Милан Кецман", рекао је помоћник министра за шумарство у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Горан Зубић.

Против приједлога послодавца су и радници Шумског газдинства, који протестују већ двије недјеље, због, како тврде, нелегалних отказа, мобинга и довођења нових радника.

"Блокада је настављена и биће настављена до момента док се не спроведе одлука Министарства", каже предсједник Синдикалне организације Шумског газдинства "Клековача-Потоци" Раденко Боснић.

Актуелни в.д. директора "Клековаче" Никола Јанковић и данас је дошао на посао, иако су радници блокирали улаз у управу.

"Министар, надлежно министарство, ништа не одлучује везано за ово питање, него управа јавног предузећа, генерални директор именује и разрјешава", рекао је Јанковић.

"Нећемо ниједног тренутка дозволити да било ко други дође овдје на позицију вршиоца дужности директора Шумског газдинства Клековача, него да се мора испоштовати одлука ресорног министра", истиче начелница општине Источни Дрвар Милка Иванковић.

У Источном Дрвару данас и начелник Дрвара у Федерацији. Горан Броћета каже, ово није само питање газдинства, већ и опстанка Срба у Ливањском кантону.

Подршка радницима стиже и од новоизабраног посланика у Народној скупштини Николе Шпирића.

"Ја сам као новоизабрани посланик, који је родом са овога краја, дошао да подржим ове људе који упорно траже своја радничка права. Ја сам против тога да било ко, ко дође као в.д. директор, потцјењује и понижава људе", рекао је Шпирић.

Улазна врата и прозори на згради Управе Шумског газдинства и даље остају заковани, а предузеће не ради. Радници поручују - до испуњења њихових захтјева неће одустати од протеста.