latinica  ћирилица
14/11/2018 |  18:32 ⇒ 15/11/2018 | 09:09 | Аутор: РТРС

Рецепт за дуговјечност - најстарији српски глумци

А да здрав начин живот може бити основ за дуговјечност, потврђују и најстарији српски глумци. Бранка Веселиновић и са напуњених 100 година, и данас ствара, а њен колега Власта Велисављевић и у 93-ој вози аутомобил и игра у позоришту.

Славна српска глумица прославила је 100. рођендан, а младим људима је на посебан начин упутила снажну поруку.

"Весела сам, дишем, и стихове врло често пишем. Моја душа, мој дух и таленат стати не сме, зато пре пола сата написах две песме", прича Бранка.

Сигурно сте се некада запитали како доживјети стоту. Позоришна, ТВ, и звијезда Југословенског филма, ни данас не одустаје од својих навика.

Слуша музику, здраво се храни и редовно вјежба. У шали каже, и фризуру увијек мора да има. Рођена Бечејка истиче да и љубав у животу игра значајну улогу. Она ју је добијала од супруга Млађе пуних 65 година.

"Имам срећу, никада нисам пила, никада пушила, лијепо сам живјела у срећном браку, најљепше улоге играла у позоришту... Остала доживотни амбасадор Уницефа", истиче она.

И док је Бранка била дисциплинована, деведесеттрогодишњи глумац Власта Велисављевић је знао често и да претјера у јелу, пићу и цигаретама. Живот га није мазио.

Прије комунистичког, Велисављевић је "заглавио" и у нацистичком логору у Њемачкој... Неколико деценија касније, иако је, каже, доживио клиничку смрт, пробудио се и из коме вратио на позоришну сцену.

"Скоро 30 година да сам оставио дуван, али је исто толико трајала и криза. Треба издржати!", каже Велисављевић.

Власта је и данас пун духа, а и моторичке способности су му на завидном нивоу, па тако и у 93. години вози аутомобил.

"Да, возим, и сви кажу да добро возим и умјесто да ми дају дозволу до краја живота, сваке године идем на преглед", каже он.

И за крај, времешни Власта је и телевизијској екипи очитао лекцију, наравно о закону и правилима током вожње.