latinica  ћирилица
14/11/2018 |  20:00 | Аутор: РТРС

Одржана промоција књиге "Чусто брдо и Тубићи код Маглаја"

У Народној библиотеци Филип Вишњић у Бијељини вечерас је одржана промоција књиге "Чусто брдо и Тубићи код Маглаја", аутора Момчила Тубића. Ово је још једна сјајна плочица у мозаику свега онога што је до сада написано и објављено од монографске грађе о старим и изгубљеним завичајима, о ономе гдје су корјени, и ономе што би требало сачувати, рекао је рецнзент Тихомир Несторовић.
Промоција књиге "Чусто брдо и Тубићи поред Маглаја" - Фото: РТРС
Промоција књиге "Чусто брдо и Тубићи поред Маглаја"Фото: РТРС

Ово је дјело које заслужује велику пажњу, дјело које може послужити за изучавање људима из разних професија. То је прича о обичајима, о славама, радовима, страдањима, доста је фотографија о томе гдје су Тубићи, који су сада расељени широм свијета. Треба биљежити како би знали ко си, шта си, одакле си кренуо, гдје си се упутио. Чије гене носиш, ко у теби пјева, ко у теби вришти. Има доста људи који о томе пишу, на срећу помажу му савремени видови комуницирања. Ова књига би требала бити чврста ријеч за претке, чврста ријеч за савременике, и сигуран извор података и путоказ за оне који долазе. Ова књига јесте монографија, али у исто вријеме је и прича о животу народа у једном крају. 

Оваква грађа је ријетка у нашем народу јер је често све паљено и уништавано. Зато ова књига добија још више на значају, а сам аутор, Момчило Тубић рекао је да је било изузено тешко прикупити све податке.

Идеју за ову књигу добио сам након грађанског рата, када је већина нас морала да напусти наша огњишта, своје завичаје, као што сам и ја. У тим мјестима и нашим завичајима нема више никога, и ако нешто не напишемо и урадимо, за кратко вријеме моћ заборава ће уништити све. Ово није никакво књижевно умијеће, колико је тешко било доћи до свих података који се налазе у књизи. Имао сам веома мало извора, а највише података нашао сам у књигама и записима Српске православне цркве. Овдје су подаци из домовника наше цркве, грунтовница, катастарских књига, из прича савременика. Најупечатљивији лик у књизи је Марко Тубић који је из Херцеговине доселио у Чусто брдо 1790. године, изјавио је Тубић.

Народна библиотека Филип Вишњић издавач је књиге "Чусто брдо и Тубићи код Маглаја". 

"Ми смо се врло радо одазвали позиву господина Тубића, и ускоро ће ова књига бити дигитализована и доступна свим нашим корисницима широм свијета. Поред ове књиге, библиотека је у претходном периоду објавила сличне монографије о неком крају, а након дигитализације нам се често јављају људи из свих крајева свијета који управо у тим књигама налазе нешто заједничко са својим прецима, па ћемо се трудити да и у нраедном периоду порджимо издавачку дјелатност аутора као што је Тубић", рекао је директор Народне библиотеке Филип Вишњић у Бијељини, Јован Цвјетковић.