latinica  ћирилица
14/11/2018 |  20:30 | Аутор: СРНА

Дачић: Велике шансе да Србија побиједи у борби против чланства Приштине

Министар иностраних послова Србије Ивица Дачић оцијенио је да су велике шансе да Србија побиједи у борби против настојања Приштине да издејствује чланство у Интерполу.
Ивица Дачић - Фото: РТС
Ивица ДачићФото: РТС

Дачић је за Радио-телевизију Србије у Њујорку, гдје је присустовао сједници Савјета безбједности, рекао да је тешко прогнозирати хоће ли Приштина успјети, јер се Београд ту "не суочава са /самопроглашеним/ Косовом већ са великим лобирањем западних земаља".

"Ми се боримо, желимо да кажемо свима да питање уласка Приштине у Интерпол није питање борбе против криминала, него да се ради о статусној ствари. Они не желе да уђу у Интерпол да би се борили против криминала, то им није жеља, него им је жеља да покажу да су земља равноправна са Србијом", рекао је Дачић.

Шеф српске дипломатије оцијенио је да је то можда и предност Србије, јер све више земаља увиђа да би улазак Приштине у Интерпол био веома опасан.

Говорећи о сједници Савјета безбједности УН посвећној Косову и Метохији, Дачић је рекао да је најважније да је Косово и Метохија враћено на засједања Савјета безбједности, што је и предвиђено резолуцијом 1244.

Према његовим ријечима, дискусија се одвијала у складу са претходно изнесеним ставовима о статусу Косова, али је мала разлика што су сада неке велике силе позивале на флексибилност свих страна. "То можда раније није био случај, јер се очекивало да Србија само треба да призна Косово", додао је Дачић.

Он је навео да је свако дао своје виђење у вези са статусом самопроглашеног Косова и напоменуо да се на овим сједницама не доносе одлуке, већ свако износи своје виђење ситуације.

Истичући захвалност Кини што је вратила Косово и Метохију на дневни ред Савјета безбједности УН, Дачић је напоменуо да није било договора да ли ће се наставити са редовним сједницама посвећеним овом питању и да ће то вјероватно наставити да зависи од онога ко буде предсједавао Савјетом безбједности.