latinica  ћирилица
14/11/2018 |  21:53 | Аутор: СРНА

Тодорић више од три сата износио одбрану

Бивши власник компаније "Агрокор" Ивица Тодорић, осумњичен за превару од неколико стотина милиона евра из те фирме, данас је више од три сата износио одбрану пред загребачким Жупанијским државним тужилаштвом.
Ивица Тодорић - Фото: nezavisne novine
Ивица ТодорићФото: nezavisne novine

Тодорићев адвокат Јадранка Соколовић, рекла је да је њен клијент износио одбрану врло исцрпно, али да није одговарао на питања, с обзиром на то да нема услова за припрему предмета, имајући у виду услове које има у истражном затвору.

Она је додала да се Тодорићев исказ односио само на "Агрокор", због којег је и наложено његово изручење из Енглеске, напоменувши да у вези са "Нексус фондом" није изручен, те да адвокати траже да се тај поступак спроведе у складу са законом, преносе медији.

"Они морају да траже дозволу енглеског суда за процесуирање", рекла је Соколовићева, додајући да је испитивање Тодорића завршено.

Адвокат Чедо Продановић изјавио је да је суштина одбране демантовање навода тужилаштва.

Тодорић је заједно са својим синовима Иваном и Антом, али и 12 "Агрокорових" менаџера и ревизора осумњичен за незаконито прибављање неколико стотина милиона евра из "Агрокора".

Истрага је накнадно проширена и због зајмова које је инвестицијски фонд "Нексус привејт еквити партнери" посредством фирме "Нексус улагања" дао "Агрокору".

Тодорић је побјегао из Хрватске у Лондон, гдје је ухапшен 7. новембра прошле године на основу европског налога који је расписала Хрватска, а истог дана је пуштен на слободу уз гаранцију од 100.000 фунти и мјере опреза.

Суд у Лондону у априлу је наредио да Тодорић буде изручен Хрватској. Суд 25. октобра није дозволио Тодорићу да поднесе жалбу поводом одлуке о његовом изручењу Хрватској да би се суочио са оптужбама за превару.

Загребачки Жупанијски суд 8. новембра одредио је истражни притвор Тодорићу због опасности од бијега.

Компанија "Агрокор" је под државном управом од априла прошле године.