latinica  ћирилица
14/11/2018 |  22:15 ⇒ 22:36 | Аутор: РТРС

Вишковић: Нико неће бити у позицији да уцјењује нову Владу (ФОТО/ВИДЕО)

Мандатар за састав нове Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је, гостујући у емисији Телеринг, да нову Владу нико неће моћи уцјењивати, јер она неће зависити појединачно ни од кога.
Радован Вишковић - Фото: РТРС
Радован ВишковићФото: РТРС

Нагласио је да очекује да ће Републике Српска до Нове године имати и буџет и Економску политику.

"Мислим да ћемо Владу формирати у првој половини децембра. Тражићемо да људи одговарају одређеним ресорима, да људи могу носити те ресоре. Ова Влада има једну олакшавајућу околност за коју је не знам да је нека Влада имала, а то је чињеница да не зависимо појединачно ни од кога. Неће нико бити у позицији да уцјењује нити предсједника Владе, нити Владу, нити Скупштину. Ми ћемо искористити ову прилику да уђемо у економске реформе и сваке друге реформе, да идемо на побољшање живота у Републици Српској", поручио је мандатар за састав нове Владе Републике Српске.

Он је додао да ће први приоритет нове Владе бити подршка привреди и реалном сектору. Поручио је да је циљ побољшање живота у Републици Српској и додао да је намјера будуће Владе да јавна предузећа постану профитабилна.

"Желимо да дођу менаџменти који ће радити као што се ради у привреди. То је став СНСД-а. То је став и свих људи који сада подржавају нову Владу", рекао је Вишковић.

Радован Вишковић и Мато Ђаковић (Фото: РТРС)

Он је најавио и разговоре са представницима локалних заједница.

"Ја ћу настојати и као предсједник Владе, као и моји министри, да користимо сваку прилику да дођемо у локалне заједнице и да у разговору са начелницима и градоначелницима о пројектима и подршци Владе Српске за она питања која су од интереса за грађане, Мало обећавам, а пуно радим. Не волим давати исхитрена обећања", додао је Вишковић у емисији Телеринг РТРС-а.

Вишковић је поручио да ће будућа Влада у наредном периоду повећавати бруто друштвени производ.

"Он је ове године на нивоу 3,6 одсто. Наш је циљ да идуће године буде четири одсто. Циљ Владе у неком наредном периоду је да БДП буде пет посто, да просјечна плата у Републици Српској буде 1.000 КМ и да у овој социјалној сфери, колико год нам буду дозвољавале финансије, помажемо и повећање пензија и социјална давања", навео је Вишковић.

Радован Вишковић и Мато Ђаковић (Фото: РТРС)

Он је такође навео да постоје проблеми у двије велике области.

"Оно што нам остаје као један од великих проблема, са којима врло брзо морамо ући у рјешавање, јесте рјешавање питања у сфери социјалне заштите, односно у сфери здравства", закључио је Вишковић.

Погледајте комплетну емисију: