latinica  ћирилица
15/11/2018 |  07:53 ⇒ 11:29 | Аутор: Б92

Шпанија дозволила Приштини да користи своје симболе

Шпанија ће одобрити спортистима самопроглашеног Косова да током међународних такмичења на њеној територији користе своје симболе, иако Мадрид не признаје независност Косова.

Ово је објавио Олимпијски комитет Шпаније, одговарајући на захтјев МОК-а поднесен у уторак.

"Шпанска влада ће дати одговарајуће визе за спортске делегације /самопроглашеног/ Косова које буду учествовале на спортским такмичењима у Шпанији и омогућити им да користе своје националне симболе - химну и заставу, у складу с олимпијском протоколом", пише у саопштењу КОЕ.

Та одлука МИП Шпаније донесена је 24 сата пошто је потпредсједник МОК-а Хуан Антонио Самаран рекао да је непризнавање самопроглашеног Косова од стране Мадрида препрека за приређивање великих међународних спортских такмичења у Шпанији.

Шпанија је због сепаратистичких покрета у Каталонији или Баскији, једна од ријетких земаља Европске уније које нису признале самопроглашено Косово. Тај став Мадрида је проблем када спортисти са Косова учествују на међународним такмичењима у Шпанији.

Током Свјетског првенства у каратеу, које је овог мјесеца одржано у Мадриду, делегација самопроглашеног Косова није могла да користи заставу или химну. Због тога је МОК затражио од разних федерација да не приређују важна такмичења у Шпанији док се то питање не ријеши, рекао је за АФП извор упознат с поступком у сједишту МОК-а у Лозани.