latinica  ћирилица
15/11/2018 |  09:03 | Аутор: СРНА

Тачијев план да елиминише руски вето - прича за малу дјецу

Статус Косова и Метохије не може бити ријешен без Савјета безбједности УН и све док је на снази Резолуција 1244, истиче дипломата Зоран Миливојевић.
Застава Косова (Фото: A.Dimitrijević/RAS Srbija) -
Застава Косова (Фото: A.Dimitrijević/RAS Srbija)

"Да ли ће она да буде укинута или да се мијења, то је већ друго питање. Не може Косово добити пун међународноправни субјективитет и чланство у УН без сагласности сталних чланица Савјета безбједности", наводи Миливојевић, поводом тврдњи предсједника самопроглашеног Косова Хашима Тачија да би споразум о узајамном признању Србије и Косова замијенио Резолуцију 1244 и онемогућио евентуални руски вето на постигнути споразум у Савјету безбједности УН.

Он је за "Спутњик" рекао да су Тачијеве тврдње приче за малу дјецу, те нагласио да никакав споразум нема међународно правну снагу као Резолуција 1244 Савјета безбједности УН.

Према његовим ријечима, преговори које Београд и Приштина воде уз посредовање ЕУ имају статусно неутрални карактер, а за Савјет безбједности УН мјеродавна је само Резолуција 1244 и као основа за садашњи статус Косова не може да буде "прескочена".

"Да би се то промјенило потребно је да се Савјет безбједности сагласи да се на дневном реду нађе Резолуција 1244. Споразум може да буде основ само за политичку дебату о том питању. Он би само могао да отвори питање Резолуције 1244, али опет уз сагласност сталних чланица Савјета безбједности", напомиње Миливојевић.

Он је објаснио да хипотетички чак и у случају да Косово добије у будућности признања од Србије, Резолуција 1244 не може самим тим да се побије.

"Зато што предлог за чланство у УН иде из Савјета безбједности. Нико не може да постане пуноправни члан УН без приједлога и сагласности сталних чланица Савјета безбједности", прецизирао је Миливојевић.