latinica  ћирилица
15/11/2018 |  09:04 ⇒ 10:34 | Аутор: СРНА

Брнабић: Чињенице говоре да се у Сребреници није десио геноцид

Предсједник Владе Србије Ана Брнабић изјавила је да оно што се десило у Сребреници за Србију није геноцид и да она тај став заснива на чињеницама.
Ана Брнабић - Фото: ТАНЈУГ
Ана БрнабићФото: ТАНЈУГ

Брнабићева је за "Дојче веле", на инсистирање новинара да "призна да се у Сребреници десио геноцид", поручила да за Србију оно што се десило у Сребреници није геноцид.

"Одговорно лице за тај ужасан ратни злочин је изручено Хагу и Србија је урадила све што је било до ње", рекла је Брнабићева.

На констатацију новинара Тима Себастијана да она никада неће признати "геноцид у Сребреници", да је то за њу "црвена линија коју неће прећи", Брнабићева је одговорила да нико неће да прекраја историју.

"Ви посматрате Србију као да је она неки изоловани систем. Погледајте како земље у региону третирају ратне злочинце", указала је Брнабићева.

Она је нагласила да није коректно да новинар омаловажи успјехе које је Србија постигла и да доноси произвољне оцјене, те поручила да је поносна што се Србија суочава са својом прошлошћу, преносе београдски медији.

Водитељ је инсистирао да премијер Србије каже да је услов за улазак у ЕУ признање самопроглашеног Косова, подсјетивши је да је и сама рекла да жели сарадњу Срба и Албанаца, компромис и културолошко прожимање, на шта је Брнабићева потврдила да су то њене ријечи, а на његову примједбу да би то могло да траје и 20 година, она је узвратила поруком - нека траје.

"Господине, нека ће трајати 20 година, решење мора бити компромис. И ако траје толико, у реду ако ЕУ хоће да чека 20 година супера, ако неће и то је у реду, ми реформе спроводимо због наших грађана", поручила је Брнабићева.

На питање да ли је свјесна да су "ЕУ дојадиле земље западног Балкана", премијер Србије је одговорила да није дипломатски да новинар прича у име ЕУ и да то просто није у реду.

Новинар је наставио да инсистира, након чега га је Брнабићева у једном тренутку упитала: "Могу ли ја да кажем или ћете ви имати интервју сами са собом?".