latinica  ћирилица
15/11/2018 |  10:35 ⇒ 13:59 | Аутор: РТРС

Лукач писао Мектићу: Гласати против пријема самопроглашеног Косова у Интерпол

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач упутио је писмо министру безбједности БиХ Драгану Мектићу у којем га подсјећа на одржавање Генералне скупштине Интерпола, која је заказана од 19. до 22. новембра 2018. године у Дубаију, потврђено је за РТРС.
Лукач и Мектић - Фото: nezavisne novine
Лукач и МектићФото: nezavisne novine

Лукач је у писму подсјетио Мектића да је једна од тачака нацрта дневног реда пријем у пуноправно чланство самопроглашеног Косова у Међународну организацију криминалистичке полиције - Интерпол.

Министар унутрашњих послова наводи да су чланови бх. делегације представници Министарства безбједности и Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ, а да је шеф делегације министар Драган Мектић. Лукач у писму износи став и захтјев Министарства унутрашњих послова Републике Српске о овом питању.

Лукач наводи да је Косово, сходно међународном праву и Резолуцији 1244 Савјета безбједности УН, саставни дио Србије који се налази под привременом међународном управом Уједињених нација и да није члан УН, нити има статус посматрача у Генералној скупштини УН.

Лукач подсјећа Мектића да БиХ није разматрала нити признала самопроглашену независност Косова. Он позива Мектића да, уколико дође до гласања о пријему тзв. Косова у чланство Интерпола, он и бх. делегација гласају за "неприхватање".

Лукач је у писму Мектићу навео да би сваки други вид гласања, у смислу суздржаности или гласања за пријем, представљао грубо кршење међународног права и сврставање БиХ у ред земаља које подржавају тзв. независност самопроглашеног Косова, те би довело до несагледивих негативних посљедица у односима БиХ и Србије, што није стратешки циљ БиХ.