latinica  ћирилица
15/11/2018 |  11:00 ⇒ 12:06 | Аутор: Б92

Смијењена висока званичница због расправе са Меланијом

Бијела кућа смијенила је замјеницу америчког савјетника за националну безбједност Миру Рикардел након што је Меланија Трамп рекла да она не заслужује да ради за Трампа.
Меланија Трамп и Мира Рикардел - Фото: Getty Images
Меланија Трамп и Мира РикарделФото: Getty Images

Портпаролка Бијеле куће Сара Сандерс је саопштила да ће Рикардел "наставити да подржава предсједника и када напусти Бијелу кућу, на новом послу у администрацији".

Сандерс, међутим, није прецизирала који је нови посао Мире Рикардел. Иначе, Рикардел, рођена као Радиеловић, поријеклом је Хрватица, а на ту функцију је именована ове године.

Од 1989. до 1996. године Рикардел је била помоћница лидера републиканаца у америчком Сенату Боба Дола, а због хрватског поријекла оптуживали су је да покушава да утиче на Дола да заузме антисрпски став.

Током седам мјесеци на мјесту замјенице савјетника за националну безбједност, Мира Рикардел стекла је велики број непријатеља, као и репутацију да виче на подређене, кује завјеру против званичника Бијеле куће и просљеђује медијима приче о противницима њене администрације, објавио је јуче CNN.

Њене садашње и бивше колеге је описују као преданог конзервативца, али и као неког ко је идеолошки опсједнут и "тврдоглав".

Њена чарка са Меланијом Трамп почела је око пута Прве даме у Африку и сједења у авиону, као и коришћења ресурса Савјета за националну безбједност.