latinica  ћирилица
15/11/2018 |  11:08 ⇒ 13:40 | Аутор: СРНА

ЦИК без одлуке о попуњавању Дома народа ФБиХ

Централна изборна комисија БиХ није данас донијела одлуку о начину расподјеле мандата у Дому народа Парламента Федерације БиХ.
ЦИК БиХ - Фото: РТРС
ЦИК БиХФото: РТРС

Договорено је да стручне службе ЦИК-а за наредну сједницу, која би требало да буде одржана идуће седмице, припреме конкретне приједлоге рјешења за овај проблем.

У дискусији су изнесена различита мишљења о томе да ли при доношењу прописа за попуњавање Дома народа федералног Парламента треба бити примијењен попис становништва БиХ из 1991. или 2013. године, те како по кантонима расподијелити мјеста која припадају констутитивним народима и осталима.

Како би чланови ЦИК-а имали све информације потребне за доношење одлуке, договорено је да од Завода за статистику Федерације БиХ буде затражено да на бази пописа становништва из 1991. године достави податке по садашњим кантонима који тада нису постојали.

Расправљајући како попунити Дом народа Парламента ФБиХ чланови ЦИК-а углавном су поновили раније ставове.

За примјену пописа становништва из 1991. године били су Суад Арнаутовић и Ахмет Шантић, а за примјену пописа из 2013. године Ирена Хаџиабдић, Владо Рогић, Стјепан Микић и Новак Божичковић, док је предсједник ЦИК-а Бранко Петрић затражио да буду припремљени приједлози на основу оба пописа.

Петрић је најавио да ће његов став приликом изјашњавања о крајњој одлуци зависити од тога да ли ће бити испуњен његов захтјев, који ће, рекао је, саопштити на крају.

Истичући да је ЦИК стављен у функцију законодавца, иако то није, Хаџиабдићева је констатовала да је неопходно овај посао привести крају и завршити изборе.

Са њом је сагласан и Микић, који је рекао да је ситуација таква да овај посао сада нико други неће урадити ако не уради ЦИК.

Он је затражио да, уз податке о националној заступљености по кантонима, буду припремљени и резултати за Брчко дистрикт, и најавио да ће овај захтјев накнадно образложити.

Шантић је инсистирао на одлуци Уставног суда БиХ, према којој број делегата из сваког конститутивног народа и реда осталих који се бирају у Дом народа из законодавног тијела сваког кантона треба да буде пропорционалан попису становништва по посљедњем попису.

- Ово све обавезује - рекао је Шантић.

Он је констатовао да је Уставни суд оставио могућност различитих тумачења када је рекао да у сваком кантону мора бити по један изабрани представник сваког народа.

- Десиће се да у неком кантону нема изабраног представника неког народа - упозорио је Шантић.

Уз проблем попуњавања мјеста која припадају конститутивним народима, предсједник ЦИК-а проблематизовао је попуњавање мјеста из реда осталих, док је Хаџиабдићева констатовала да се цијели проблем свео на борбу око пописа становништва, док је пуно важније да буду попуњена сва мјеста.

Хаџиабдићева се заложила да мјеста намијењена Србима буду попуњавана по дубини листе, с обзиром на то да у претходним мандатима нису била у потпуности попуњена.

Рогић сматра да ово више није притисак на ЦИК, него прогон, и истиче да је сав проблем настао зато што неко надлежан није хтио да уради свој посао.

Он је нагласио да приликом доношења одлуке ЦИК треба да води рачуна о уставности јер је до свега овога дошло јер је Уставни суд ставио ван снаге одредбе Изборног закона.

Божичковић је упозорио да ЦИК на овај начин може бесконачно расправљати и да би било потребно на наредној сједници донијети одлуку, која ће, каква год била, бити подложна провјери код надлежног суда.

Арнаутовић је данас члановима ЦИК-а и медијима подијелио своје виђење рјешавања питања попуне мјеста у Дому народа Парламента ФБиХ, засновано на попису становништва из 1991. године, али данас није било спремности осталих чланова да се о њима изјашњавају.

- Законски рок да кантони предложе делегате у Дом народа је 6. децембар, а ми 15. новембра немамо правило за то - констатовао је Арнаутовић.

ЦИК је закључио да ће дати засебно мишљење за сваки појединачни случај у којем су чланови извршне власти изабрани у органе законодавне власти, а све да би се избјегло доношење подзаконског акта у вези са овим проблемом.