latinica  ћирилица
15/11/2018 |  11:33 | Аутор: СРНА

Груевски затражио азил, Будимпешта се ограђује

Некадашњи македонски премијер Никола Груевски затражио је азил у једном мађарском представништву ван Македоније и Будимпешта нема ништа са његовим напуштањем земље, саопштила је данас Влада Мађарске.
Никола Груевски (фото: VOA News) -
Никола Груевски (фото: VOA News)

Шеф кабинета мађарског премијера Виктора Орбана Гергели Гуљас одбио је да каже гдје је Груевски предао захтјев за мађарски азил и како је стигао у Канцеларију за имиграције и азил у Будимпешти, гдје је саслушан након што је предао документе за добијање азила.

Гуљас је рекао да Мађарска још није добила захтјев из Скопља за изручење Груевског и додао да ће Будимпешта, уколико се то деси, дјеловати у складу са законом.

Бугарско Министарство правде саопштило је да Груевски није држављанин Бугарске, негирајући тако писање појединих медија да је у Мађарску, гдје је затражио политички азил, допутовао користећи бугарски пасош.

"Никола Груевски није бугарски држављанин и није поднио захтјев за бугарско држављанство. Груевском Министарство унутрашњих послова Бугарске није издало бугарски пасош", наводи се у саопштењу.

Македонија је расписала потјерницу након више неуспјешних покушаја да Груевском, који је осуђен на двије године затвора због злоупотребе службеног положаја и нелегалне куповине блиндираног "мерцедеса", буде уручена судска одлука о издржавању казне.

Груевски, којем је пасош одузет 3. јула прошле године, осумњичен је у још три случаја које је отворило Специјално тужилаштво и под посебним је предострожним мјерама.