latinica  ћирилица
15/11/2018 |  11:43 ⇒ 13:12 | Аутор: Агенције

Британска влада у кризи: Пљуште оставке, пада фунта

Неколико министара поднијело је данас оставке у британској влади, у знак протеста због споразума премијерке Терезе Меј с Бриселом о изласку Велике Британије из Европске уније.
Британски парламент - Фото: Screenshot/YouTube
Британски парламентФото: Screenshot/YouTube

Тереза Меј управо у парламенту брани споразум, а посланици су јој се смијали посебно кад је рекла да финални споразум омогућава Британији да "глатко и по пропису напусти ЕУ" до марта 2019. године

Она је рекла посланицима да имају јасан избор - или да подрже њен споразум о Брегзиту, или да Европску унију Велика Британија напусти без споразума, или да Брегзита уопште не буде.

У року од свега неколико сати, оставке су поднијеле и министарка за рад и пензије Естер Маквеј, посланица у владајућој Конзервативној партији и помоћница министра образовања Ан-Мари Тревелијан и државна министарка у Министарству за Брегзит Суела Браверман, преноси Ројтерс.

Сви су своје оставке образложили незадовољством и забринутошћу због премијеркиног нацрта споразума о Брегзиту.

"Јутрос сам информисала премијерку да напуштам њену Владу", написала је Маквејова на Твитеру.

Британски министар за Брегзит Доминик Раб поднио је раније оставку у знак протеста због споразума премијерке о изласку из Европске уније, истичући да му "савјест не дозвољава" да подржи нацрт тог договора.

"Данас сам поднио оставку на положај британског министра. Не могу мирне савјести подржати предложене услове нашег споразума са ЕУ", написао је Раб на Твитеру.

Он је приложио и писмо премијерки Терези Меј, у којем детаљно образлаже разлоге оставке.

Раб је навео да вјерује да предложени режим за Сјеверну Ирску представља "веома реалну пријетњу по интегритет Уједињеног Краљевства".

Као други разлог, он прецизира да не може да прихвати да ЕУ добије временски неограничено право вета на иступање Британије из царинске уније.

Раб је оцијенио да предложено рјешење представља "хибрид царинске уније ЕУ и обавеза из једниственог тржишта" и да "ниједна демократска држава никада није потписала такве обавезе".

У међувремену, фунта наставља да пада у односу на евро - до 11 часова је изгубила 1,33 одсто своје вриједности.

Тереза Меј је синоћ објавила да је послије петочасовног састанка обезбиједила подршку Владе што се тиче споразума.