latinica  ћирилица
15/11/2018 |  11:53 ⇒ 11:57 | Аутор: СРНА

Траније: у Паризу указана част непријатељима

Пјер Траније, праунук француског генерала из Великог рата Шарла Транијеа, сматра да је на недавној церемонији у Паризу указана част непријатељима, а не освједоченим пријатељима Француске - Србима, Енглезима, Грцима, Италијанима, чији су војници били хероји Првог свјетског рата.
Пјер Траније  (Фото:АТВ) -
Пјер Траније (Фото:АТВ)

"Каква нискост! Знајте да су Срби поносни и веома везани за Француску, али Ви желите завршити поткопавање односа, посао који је покренуо Жак Ширак", навео је Траније у писму предсједнику Француске Емануелу Макрону које је Савез Срба Француске објавио на "Фејсбуку".

Он у писму осуђује протокол у Паризу током обиљежавања 100 година од окончања Првог свјетског рата и дочек предсједника Србије Александра Вучића.

"Приликом свечане комеморације 11. новембра указали сте част многим шефовима држава. Међутим, осјећам срамоту коју сте учинили предсједнику Србије Александру Вучићу, чијој се мирноћи дивим. На његовом мјесту, направио бих невиђен скандал", навео је Пјер Транкије у писму чији факсимил је данас објавила Радио-телевизија Србије.

Он подсјећа да су његов прадјед генерал Траније и генерал Франше д` Епере са српским генералима, по цијену невјероватних патњи, извојевали предају и капитулацију бугарске војске.

"Заробили су 11. њемачку армију, капитулирале су и Турска и Аустрија отварајући пут до Берлина. Рат је добијен на источном Солунском фронту. Њемачка, сама и анемична, више се није могла носити са сукобом", навео је Траније.

Праунук славног француског генерала упитао је француског предсједника гдје је сада Француска.

"Гдје је Француска? Да ли је постала роб САД? Претварате се да желите промовисати европску одбрану, а за улазак у ЕУ мора се бити члан НАТО-а?", упитао је он.

Церемонију обиљежавања 100 година од окончања Првог свјетског рата у Паризу обиљежио је скандал јер се предсједник самопроглашеног Косова Хашим Тачи на званичној трибини нашао у близини најистакнутијих свјетских лидера, док је предсједник Вучић скрајнут и смјештен на супротну страну са нижерангираним званицама.

Због таквог протокола је амбасадор Француске у Београду Фредерик Мондолини упутио извињење предсједнику Србије Александру Вучићу и српском народу, истакавши да је то била грешка за жаљење.