latinica  ћирилица
15/11/2018 |  12:45 ⇒ 18:20 | Аутор: РТРС

Београд: Откривен споменик патријарху Павлу

Поводом годишњице смрти патријарха Павла, откривен споменик на платоу испред цркве Светог Марка у Београду, а на иницијативу Града Београда и уз благослов српског патријарха Иринеја. Споменик је дјело вајара Зорана Малеша.

На платоу испред Цркве Светог Марка у Београду откривен је споменик блаженопочившем патријарху српском Павлу. Споменик је откривен на девету годишњицу патријарховог упокојења.

Епископ ремезијански Стефан подсјећа на ријечи патријарха Павла – будимо људи и каже да нам је Бог дао услове да буде боље, јер нам је дао таквог човјека да живи међу нама и с нама.

-Тај залог који смо добили да имамо патријарха таквога као што је блаженопочивши патријарх Павле је довољан изазов за свакога од нас да у будућности се трудимо колико је могуће да будемо бољи људи - рекао је епископ.

Патријарх Павле је био човјек који је у времену искушења био глас Божји и путоказ исправног живота и размишљања. Говорио је да ће нам бити боље кад ми будемо бољи, речено је приликом откривања споменика.

Откривању споменика присуствовали су представници црквеног кора, предвођени епископом ремезијанским Стефаном, генерални секретар предсједника Србије Никола Селаковић, замјеник градоначелника Горан Весић, помоћник градоначелника Андреја Младеновић, главни урбаниста Милутин Фолић, вајар Зоран Малеша. 

-Ово је споменик човјеку који се у времену тешком, времену колективних лудила и беспућа трудио да својим чињењем све нас чини макар мало бољим - нагласио је Селаковић.

Приликом откривања споменика поручено је да би ово мјесто требало да буде мјесто окупљања старијих с младима, којима ће причати о овом великом човјеку, о његовој Божјој ријечи и дјелу.