latinica  ћирилица
15/11/2018 |  13:30 | Аутор: СРНА

Путин: Сарадња са било којом новом владом у Кијеву

Предсједник Русије Владимир Путин изјавио је да ће Москва сарађивати са било којом новом Владом Украјине и да за Донбас постоји само опција мирног рјешења.
Владимир Путин (Фото: Tass) -
Владимир Путин (Фото: Tass)

Он је новинаре на самиту лидера земаља Савеза држава Југоисточне Азије /АСЕАН/ у Сингапуру подсјетио да су се стране већ сагласиле око услова и изразио наду да ће они који буду водили Украјину, ко год они били, доћи до закључка да не постоји други начин до мирног рјешења и да је спровођење споразума из Минска кључно.

Путин је рекао да тренутне власти у Кијеву нису способне да ураде нешто што би ријешило ситуацију у југоисточној Украјини.

"Докле год такви људи остају на власти у Кијеву, тешко да можемо рачунати на мирно рјешење у вези са овим територијама. Било како било, алтернатива за мировне преговоре не постоји", истакао је Путин.

Руски лидер изразио је разочарање чињеницом да тренутни предсједник Украјине Петро Порошенко није показао ни жељу нити вољу да спроведе Мински споразум.

Путин наводи да је украјински парламент већ усвојио закон о специјалном статусу Донбаса, али да је предсједник Украјине из непознатих разлога неодлучан у његовом потписивању, јавио је ТАСС.

Предсједник Русије није желио да предвиђа да ли ће се ситуација у Украјини промијенити након предсједничких избора, уз коментар да ће нови предсједник, уколико буде изабран, вјероватно узети у обзир тренутна дешавања.

"Да ли ће садашњи предсједник моћи да уложи напоре и промијени тренутни став - не знам. Боље питајте њега", рекао је Путин новинарима.

Он је изразио увјерење да западне земље не би требало да осуђују изборе у Донбасу, већ политичка убиства која се тамо догађају.

Путин сматра да су избори у Донбасу били неизбјежни, јер представљају реакцију локалног народа на политичку ситуацију у земљи, те да би одржавање састанка у Нормандијском формату сада било бесмислено, јер је у Украјини у току предизборна кампања.

Предсједник Руске Федерације жали због чињенице да сви очекују од Русије да се понаша у складу са Минским споразумом, а затварају очи пред доконошћу власти у Кијеву, које немају вољу ни да изврше размјену илегално затворених лица.