latinica  ћирилица
15/11/2018 |  13:35 ⇒ 14:50 | Аутор: СРНА

Мирјанић: Српска атрактивно подручје за ловну привреду

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Стево Мирјанић рекао је да је Српска веома атрактивно подручје за ловну привреду и да постоје бројне иницијативе из окружења да се додатно унаприједи тај аспект привређивања.
Стево Мирјанић - Фото: СРНА
Стево МирјанићФото: СРНА

Он је прије отварања 22. Међународног сајма лова, риболова, екологије и спорта "ЛОРИМЕС 2018" и 22. Међународног сајма туризма и угоститељства рекао да ове манифестације сублимирају неколико различитих, али веома битних области за друштвени и економски развој Републике Српске.

"Надам се да ћемо у овим областима остварити много боље резултате него што смо до сада имали", каже Мирјанић и истиче да су ловство и риболовство веома важне области, које су прилично добро уређене.

Он наводи да је сајам прилика да се на једном мјесту прикажу сва достићнућа која су у овој области развијена на подручју Српске и региона, као и за размјену искустава.

Предсједник Ловачког савеза Републике Српске Саво Минић поручио је на отварању Међународног сајма лова, риболова, екологије и спорта да примарни циљ Савеза остаје примјена Конвенције о међународној трговини угроженим врстама дивљих животиња и биљака, чиме би био омогућен извоз високотрофејне дивљачи.

Он је додао да је Савез на сајму представљен у пуном капацитету.

"Наша понуда је сваке године богатија у смислу изложбених експоната - наших трофеја, што значи да се у ловиштима добро газдује, да имамо високотрофејну дивљач и да смо организовани. У овом тренутку у нашим ловиштима реализујемо инвестиције у вриједности већој од 400.000 КМ путем Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде", навео је Минић и додао да Савез има 22.084 члана.

Директор "Бањалучког велесајма" Драгомир Бојанић рекао је да је 22. Међународни сајам лова, риболова, екологије и спорта "ЛОРИМЕС 2018" и 22. Међународни сајам туризма и угоститељства ове године окупио око 130 излагача из свих република бивше Југославије.

"За сајам је владало изузетно интересовање и представљена је богата понуда, као и велики број нових излагача", додао је Бојанић и истакао да је акценат стављен на домаћу, здраву храну.

Он је додао да је на сајму по први пут организовано такмичење сјекача.

Сајам ће бити отворен до недјеље, 18. новембра, од 10.00 до 19.00 часова, а улаз је двије КМ.