latinica  ћирилица
15/11/2018 |  13:47 ⇒ 15:58 | Аутор: СРНА

Ковачевић: Од велике важности двотрећинска већина у НСРС

Портпарол СНСД-а Радован Ковачевић рекао је да је за СНСД важно да има двотрећинску већину у Народној скупштини Републике Српске.
Радован Ковачевић, портпарол СНСД-а -
Радован Ковачевић, портпарол СНСД-а

- Прва ствар због које је важна двотрећинска већина је да, кад српски члан Предсједништва стави вето на било који покушај друга два члана члана да га прегласају, вето иде у Народну скупштину и двотрећинска већина је потребна да тај покушај прегаласавања постане ништаван - појаснио је Ковачевић.

Говорећи о формирању патриотског блока за Републику Српску на нивоу БиХ, који заговара српски члан Предсједништва БиХ, Ковачевић је рекао да се СНСД залаже да сви они који из Републике Српске иду на ниво БиХ, тамо треба да заступају интересе Српске, а не било које странке, појединца или организације.

- Из тог разлога се залажемо за патриотски блок за Републику Српску који ће на најбољи начин заштитити интересе РС и грађана, који су их и послали у Сарајево - истакао је Ковачевић.

Ковачевић је за Н1 рекао да је СНСД однио апсолутну побједу на општим изборима, гдје је странка освојила највећи број гласова и за Народну скупштину Републике Српске и за парламент БиХ.

Он је подсјетио да је Додик изабран у Предсједништво БиХ са највећим бројем гласова у односу на друга два кандидата, а оборио је и рекорд у броју гласова које је добио један члан Предсједништва БиХ из Републике Српске.

Говорећи о избору Жељке Цвијановић за предсједника Српске, Ковачевић је истакао да су грађани препознали све резултате за које је она директно заслужна као досадашњи премијер, те додао да је Цвијановићева освојила више гласова од Младена Иванића на овим и на прошлим изборима, када му је била противкандидат за члана Предсједништва БиХ.

- У Парламентарној скупштини БиХ имаћемо шест посланика и бићемо убједљиво највећа снага из Републике Српске - нагласио је портпарол СНСД-а.

Што се тиче Народне скупштине Републике Српске, он је рекао да ће СНСД имати 28 посланика, уз два посланика из групе Обрена Петровића, те коалиционим партнерима - ДНС-ом, Социјалистичком партијом, Уједињеном Српском и НДП-ом.

- То је већ један озбиљан политички блок за Републику Српску - истакао је он.

Коментаришући одлуку СНСД-а да предложи Радована Вишковића за мандатара за састав Владе Српске, Ковачевић је нагласио да је Вишковић добар кандидат за ту позицију.

- То је човјек који је обављао одговорне функције на начин да је у два мандата вршио функцију шефа Клуба посланика СНСД-а у републичком парламенту и да је тај посао радио на добар начин, поготово у посљедњем мандату кад смо имали бројне кризне ситуације у Народној скупштини. Радован Вишковић је доктор наука, универзитетски професор, неко ко има ускуства и у привреди - појаснио је Ковачевић.

Након што је ДНС смијенио Недељка Чубриловића са мјеста потпредсједника странке, Ковачевић каже да је СНСД разговарао недавно са ДНС-ом, те им је понуђено да поново имају предсједника Народне скупштине и да су једино о Чубриловићу разговарали. Додао је да уколико постоји нека промјена о томе СНСД није заузео став.

- Више од 20 година сарађујемо са ДНС-ом и настављамо да сарађујемо. ДНС је за нас неупитан партнер за развој Републике Српске. Постоје три човјека које смо препознали као људе који су радили против интереса коалиције и против појединачних кандидата Додика и Цвијановићеве. Ми не можемо тражити да их искључе, али рекли смо да на њих не рачунамо у капацитету који имамо у Народној скупштини Српске - рекао је Ковачевић.

Он је навео да се воде разговори са многим људима, али није хтио потврдити да постоје разговори са Мићом Мићићем и Милованом Бјелицом из СДС-а.

- Дефинтивно унутар СДС-а је дошло да дијељења на два табора, на један који жели да остави све исто и да наставе са том политиком, и на други блок који каже - станите морамо нешто да промијенимо - додао је Ковачевић.