latinica  ћирилица
15/11/2018 |  14:56 | Аутор: СРНА

Радојичић о кључним инфраструктурним пројектима за наредни период

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић најавио је данас кључне инфраструктурне пројекте који би могли бити реализовани у наредном периоду, међу којима су нови мост у насељу Српске топлице, пројектовање новог моста у насељу Долац и велика мултифункционална конференцијска дворана у близини зграде Владе Републике Српске.
Игор Радојичић - Фото: РТРС
Игор РадојичићФото: РТРС

Представљајући пројекте за наредни период, Радојичић је на конференцији за новинаре на локацији будућег моста преко ријеке Врбас у насељу Долац рекао да је овај пројекат један од капиталних, не само по финансијској вриједности, већ и по томе што овај мост, осим употребне важности за саобраћај града, треба да има и естетску вриједност.

- Његов естетски изглед или архитектура треба да буде један од препознатљивих симбола града на Врбасу - рекао је Радојичић и нагласио да би био вољан да 2020. године почну радови на овом мосту.

Према грубим процјенама, изградња моста у Доцу са приступним саобраћајницама коштала би око девет милиона КМ, а град је, према Радојичићевим ријечима, у преговорима о већем кредитном аранжману са Европском банком за обнову и развоју, који би требао бити ријешен већ у наредној години.

- То би нам била основа за рјешавање моста у Доцу и Српским топлицима или барем дјелимично - рекао је Радојичић.

Радојичић је рекао да је циљ да до 2020. године буде урађен пројекат за мост у Доцу, да буде ријешен удио имовинских односа и да буде склопљена финансијска конструкција.

- Наша жеља би била да у 2020. години можемо да уђемо и у неке радове на овој траси, да ли је ријеч о приступним саобраћајницама или на самом мосту, ствар је, између осталог, и јавних набавки и имовинских односа - каже Радојичић.

Он је рекао да је други капитални пројекат мултифункционална конференцијска дворана процијењене вриједности 35 милиона КМ, чија је изградња предвиђена у близини зграде Владе Републике Српске и Градског стадиона, за коју се наредне године очекује пројекат, а да до 2020. године буде склопљена финансијска конструкција на који начин би та велика инвестиција била затворена.

- Ради се о капиталном послу који за собом вуче и културу, туризам и угоститељство и опет нешто што архитектуром треба да буде један од нових симбола града - истакао је Радојичић.

Радојичић је рекао да је реално да се у изградњу конференцијске дворане иде јавно-приватним партнерством, јавним позивом са израђеним идејним пројектом, да град комбинује са неким од инвеститора и да би му припадала конгресно-конференцијска дворана, а да би инвеститор градио хотел или пословне садржаје и у томе нашао свој интерес.

Он је рекао да је циљ Градске управе да се наредне године крене у изградњу новог моста у насељу Српске топлице, док би постојећи мост био преуређен у пјешачки мост у склопу комплетног амбијенталног преуређења зоне око бање коју је купио Завод за рехабилитацију "Др Мирослав Зотовић".

- У наредних пет година очекујемо да је реално да имамо бар два нова моста у граду Бањалуци - рекао је Радојичић.

Радојичић је најавио и низ других пројеката, истичући да ће ове године бити за више од 100 повећан број мјеста у вртићима, а да се наредне године иде у реконструкцију два вртића и градњу једног новог, највјероватније "Колибри", у насељу Лазарево на локацији сада девастираног објекта.

Осим тога, Радојичић је рекао да се наставља низ пројеката водоснабдијевања, наводећи да се са водоводом "Црно врело" наставља у два правца - према Мајданском крају и поткозарским селима.

- То су двије велике зоне гдје је потребно још десетине километара водоводне мреже. Наредне године у та два правца настављамо водоводну мрежу и оне пројекте који су ове године започети или су у фази јавне набавке - висинске зоне насеља Чесме, Јагаре и неколико других мањих водовода на подручју града - рекао је Радојичић.

Он је нагласио да ће бити настојања да у наредне двије године буде ријешен статус Грађевинске школе, која је сада подстанар, те да ће град већ од наредне године планирати средства, како би до јесени 2020. године ова школа имала свој објекат и додао да се кроз регулациони план ради и доградња Техничке школе.

Радојичић је рекао да је у плану изградња неколико спортских дворана, истичући да је урађен пројекат за спортску дворану у насељу Старчевица, да се ради пројекат за спортску дворану у насељу Лауш, док су при крају радови на спортској дворани бившег Шопинг центра.

Он је истакао да се наставља и са изградњом кружних токова и да се, можда већ сутра, очекује расписивање тендера за кружни ток у насељу Лауш, док су почели радови на кружном току код будућег тржног центра "Делта сити", а да се почетком наредне године очекује расписивање тендера за кружни ток на раскршћу код Окружног суда и Полицијске управе Бањалука.

Радојичић је истакао да је у наредној години приоритет изградња кружног тока код "Леснине" који спаја источни и западни транзит и неколико мањих кружних токова.

- Циљ нам је убрзана трансформација града у комуналним услугама, саобраћају, изгледу, урбанизму и архитектури, динамиком коју смо имали ове године - рекао је Радојичић.

Начелник бањалучког Одјељења за саобраћај и путеве Славиша Сандић је говорећи о мосту у насељу Долац рекао да излазак моста на другу страну Врбаса подразумијева ширење Мачванске улице, премјештање Клинике за психијатрију са постојеће локације, те излазак на Булевар Степе Степановића код Средњошколског дома, гдје се прави нова раскрсница.

Сандић је рекао да саобраћајница даље иде поред Института за урбанизам и грађевинарство и излази на одвојак који је остављен приликом недавне изградње источног транзита.

- Новом повезницом, новим мостом, ширењем Мачванске улице и новом саобраћајницом до источног транзита, буквално се испод насеља Старчевица са источног транзита може стићи за три минута - рекао је Сандић.