latinica  ћирилица
15/11/2018 |  15:22 ⇒ 18:14 | Аутор: РТРС

Вишеград: Мајка погинулог борца одликована Медаљом заслуга за народ

Осамдесеттрогодишња Вукосава Лонтош из Рајловца, у протеклом рату изгубила је сина јединца, који је указом предсједника Републике Српске постхумно одликован Медаљом заслуга за народ. Медаљу су уручили представници општине Вишеград и општинске Борачке организације.

Вукосавин 21-годишњи син Стојан, живот је изгубио 1993. године на сарајевском ратишту, као припадник Рајловачке бригаде ВРС. Она живи сама у Вишеграду и каже да је тужна због губитка сина, али је и поносна што Српска није заборавила његову жртву.

Вишеград је једна од општина која из буџета издваја знатна средстава за помоћ борачкој популацији.

Младен Ђуревић, начелник општине Вишеград, каже да у овој општини има доста становника који су у Одбрамбено-отаџбинском рату изгубили неке од својих чланова, а њихова је обавеза, додаје, да као општине воде бригу о њима.

Незапосленост демобилисаних бораца један је од главних проблема, али тврде надлежни, и то ће бити рјешавано. Стамбено збрињавање приводи се крају.

Локална заједница и Влада су већи дио стамбене проблематике рјешиле, али има још појединачних случајева који ће у наредном периоду бити ријешени кроз једнократне новчане помоћи, нагласили су у БОРС-у Вишеград.

Као и до сада, и у наредном периоду општина ће заједно са Борачком организацијом радити на медицинском збрињавању борачких категорија, изградњи нових, али и уређењу постојећих спомен-обиљежја.