latinica  ћирилица
15/11/2018 |  15:49 ⇒ 15:50 | Аутор: Б92

Контрамјере: Србија и БиХ не иду у Приштину

Србија и Босна и Херцеговина неће учествовати на састанцима радних тијела ЦЕФТА у Приштини 20. и 21. новембра, изјавио је потпредсједник српске владе Расим Љајић.

Од почетка увођења додатне таксе од 10 одсто за робу која се увози из Србије и Црне Горе увоз те робе је преполовљен, изјавио је у сриједу директор Царине Косова Бахри Бериша.

Премијер привремених косовских институција, Рамуш Харадинај, није искључио почетком недјеље могућност додатног повећања пореза на робу из централне Србије.

Двије земље, како је навео Љајић, неће присуствовати ни министарском састанку у оквиру ЦЕФТА недјеље, који ће такође бити одржан у Приштини 3. децембра.

Према Љајићевим реијчима, то је заједнички закључак његовог данашњег телефонског разговора са министром спољне трговине и економских односа БиХ Мирком Шаровићем.

"Бесмислено је да забијамо главу у пијесак и понашамо се као да се ништа не догађа и да је ситуација нормална, а свима нам је јасно да је након увођења таксе од 10 одсто за робу из Србије и БиХ која долази на Косово, ово највећа криза од почетка функционисања ЦЕФТА споразума", казао је Љајић.

"Замислите да у таквој ситуацији и Шаровић и ја причамо о олакшавању трговине и уклањању баријера, а ми тренутно имамо уведене не баријере, него барикаде од стране привремених институција у Приштини. И притом се још поједини косовски министри хвале тиме што је смањен обим трговине са Србијом", додао је он.

Потпредсједник Владе Србије истиче да је заједнички циљ Србије и БиХ да се поменуте мјере уведене од стране привремених институција у Приштини укину и да се онда "започну разговори не само укидању ванцаринских баријера, већ о суштинском стварању заједничког економског простора у овом дијелу Европе2.

Љајић и Шаровић ће почетком следеће недјеље на састанку у Сарајеву утврдити читав низ заједничких активности које ће двије државе предузети у циљу укидања спорне таксе уведене од стране институција у Приштини.