latinica  ћирилица
15/11/2018 |  16:28 ⇒ 20:13 | Аутор: РТРС

Турбуленције на политичкој сцени Српске - најјачи потреси у СДС-у и ДНС-у

Турбуленције на политичкој сцени Српске се настављају, а најјачи су потреси у СДС и ДНС-у. Након што је Вукота Говедарица данас искључио Бориса Јеринића из СДС, Јеринић одговара да се Говедарица очито рјешава неистомишљеника. А ни у ДНС-у не мирују након смјене Недељка Чубриловића с мјеста потпредсједника странке.

Вукота Говедарица наставља са искључењима непослушних чланова СДС. Након Обрена Петровића и Костадина Васића, искључен је и Борис Јеринић. Говедарица у образложењу наводи да Јеринић већ дужи период дјелује против интереса СДС-а.

"Јеринић је јуче, у пратњи градоначелника Добоја Обрена Петровића и Уроша Гостића, присустовао састанку с делегацијом Савеза независних социјалдемократа иако није имао овлашћење страначког органа да се на томе састанку појави. На том састанку, како је најавио портпарол СНСД-а, донесена је одлука да посланици СДС из Добоја политички рад наставе у клубовима СНСД-а у ПС БиХ и у Народној скупштини Републике Српске, што је супротно Статуту и званичним ставовима Српске демократске странке", истакао је Говедарица.

Дојучерашњи члан Главног одбора СДС-а смјену Јеринића коментарише као покушај Говедарице да се до суботе, када је заказана сједница Главног одбора СДС-а, обрачуна са што више неистомишљеника и тако смањи број “руку” које би гласале против њега.

"Већ је два члана ГО мање, тако да се прави математика од људи који су губитници на овим изборима, да се обрачунају са онима који су побиједили и да се проводи политика која очигледно иде у политику суноврата", додаје Јеринић.

Да у СДС-у губе конце и да се више не зна ко је с ким, а против кога, показују и браћа Васићи. Након Говедаричиног обрачуна са зворничким огранком СДС и искључења Костадина Васића из странке, а потом и његовог експресног учлањења у Уједињену Српску, огласио се његов брат, Драгомир Васић. Иако и даље тражи смјену руководства странке и улазак у власт на свим нивоима, Драгомир се, каже, ограђује од поступака свог брата Костадина, оптужујући га да је и њему и странци нанио немјерљиву штету.

"Ја желим, иако ми је непријатно због тога, да кажем да се Костадин на тај потез одлучио самовољно, без знања, без консултација и без сагласности са мном и осталим члановима Градског одбора СДС. Наша одлука је била ићи на сједницу Главног одбора у суботу, надајући се да тамо има разумних људи који ће повући одлуку о смјени њега и Обрена Петровића", нагласио је Васић.

Дијели се и ДНС. Смјена Недељка Чубриловића с мјеста потпредсједника странке још није коначна, тврди његова колегиница по странци и функцији, Споменка Стевановић, јер ту одлуку мора да потврди или поништи Главни одбор ДНС-а. Стевановићева се данас присјетила свих грешака страначког шефа, Марка Павића, од именовања Адама Шукала за носиоца комепензационе листе 2014, до дијељења чланских карата без икаквог критеријума у посљедње двије године.

"Ми смо отворили тако да су улазили многи људи, постали смо канта за политичко смеће. Ако вам кажем да су неки људи постајали потпредсједници прије него што су потписали приступницу, онда можете схватити о чему се ради. Ниједна странка није радила ово што смо ми радили протекле 2-3 године", закључила је Стевановићева.

Након иступа бањалучког градоначелника Игора Радојичића и предсједника Градског одбора СНСД-а и стављање свог мандата странци на располагање, чини се да и СНСД утеже редове након избора. Потпредсједница странке Жељка Цвијановић не види ништа чудно у претресању изборних резултата у локалним заједницама и градовима.

Како ће се потреси у странкама завршити и ко ће на коју страну, биће јасније након конституисања новог сазива Народне скупштине у понедјељак, али би кључни моменат ипак требало да буде гласање за или против СНСД-овог мандатара за састав Владе.