latinica  ћирилица
15/11/2018 |  17:52 ⇒ 22:05 | Аутор: РТРС

Након три године Закон о раду под лупом социјалних партнера

Након три године - закон о раду под лупом социјалних партнера. Измјене и допуне већ су извјесне. Синдикат сматра да је то потребно учинити што прије, а послодавци тврде да није припритет. У Влади признају да пропусти у радном законодавству постоје.Посебно, што Република Српска још нема општи колективни уговор.

Да нови закон о раду има недостатака увидјели су и социјални партнери. Формирана је радна група за измјене и допуне.

"Кроз анализу примјене, неке одлуке се не могу у потпуности примијенити или се уопште не могу примијенити у нашем законодавству. Сматрамо да због тих недоречености требамо приступити измјенама закона", истиче Горан Станковић из Савеза синдиката.

Ипак, док су једнима рокови врло битни и инсистирају да то буде што прије, други сматрају да ово питање не би требало стављати на пиједестал.

"У овом тренутку размишљамо само о повећању плата у Српској кроз растерећење рада. Измјене и допуне Закона о раду сада нису приоритет", рекао је Саша Аћић из Уније удружења послодаваца.

И у Влади кажу да Закон о раду има недостатака и да је вријеме да се мијења. Ставови социјалних партнера тек се усаглашавају, али се надају да ће сљедеће године добити измијењeно и допуњено радно законодавство.

Његова примјена показује одређене недостатке. Има одређених ствари које су сазреле за промјену а то се највише видјело код непотписивања Општег колективног уговора", изјавио је министар рада и социјалне заштите Миленко Савановић.

Највећи проблем је, сматрају, што није донесен Општи колективни уговор. У синдикату кажу да баш због тога многе обавезе послодавци нису испоштовали. Такође, грански колективни уговори потписивани су већином у јавним предузећима и установама, док је реални сектор остао на правилницима о раду.

"На примјер, регрес је дефинисан Законом о раду као право, али се не може остварити јер немамо закључен Општи колективни уговор", додао је Станковић.

Аћић наглашава да постојећи Закон о раду, право на колективно преговарање и правилници о раду пружају сасвим довољно могућности да се уреди однос између послодавца и радника.

Струка сматра да се измјенама једног закона неће много тога добити у побољшању положаја радника. Економска ситуација је та која ће и убудуће диктирати правила игре.