latinica  ћирилица
15/11/2018 |  18:29 ⇒ 20:16 | Аутор: РТРС

Груевски са лажним пасошем у Мађарску стигао из Албаније

Европска комисија не може да коментарише случај бившег македонског премијера Николе Груевског, који је затражио азил у Мађарској, изјавила је портпаролка Комисије Маја Коцијанчич и истакла да се од македонских институција очекује да дјелују у складу с прописима. Власти у Будимпешти потврдиле су раније да је Груевски затражио азил у Мађарској.

Шеф кабинета мађарског премијера Виктора Орбана Гергели Гуљас одбио је да каже гдје је Груевски предао захтјев за мађарски азил. Није хтио ни да износи детаље о томе како је стигао у Канцеларију за имиграције и азил у Будимпешти, гдје је саслушан након што је предао документе за добијање азила.

Гуљас је изјавио да мађарске власти немају ништа с одлуком бившег премијера Николе Груевског да напусти територију своје земље.

"Политика" преноси да је Груевски, користећи лажни пасош, илегално ушао у Албанију, гдје су га прихватили у Амбасади Мађарске у Тирани, одакле је касније отпутовао за Будимпешту. У авион је ушао прерушен, са сунчаним наочарима и шеширом које није скидао током лета.

Македонски премијер Зоран Заев изјавио је да је бивши премијер кукавица.

"Он је стално говорио да је спреман да иде у затвор и преузме одговорност. Када је до тога дошло, побјегао је из земље као кукавица".

Груевски је у Македонији осуђен на двије године затвора због наводне злоупотебе службене дужности при одлучивању да купи блиндирани "мерцедес", чиме је оштетио буџет за 600.000 евра. Осумњичен је у још три поступка која је покренуло Специјално тужилаштво.