latinica  ћирилица
15/11/2018 |  18:34 ⇒ 20:07 | Аутор: СРНА

Источна Илиџа - општина у коју је можда највише улагано

Предсједник Републике Српске Милорад Додик поручио је данас да ће Влада Српске наставити да улаже у Источно Сарајево, те оцијенио да је Источна Илиџа општина у коју је републички ниво можда највише улагао.

"Била је направљена представа како се овдје ништа не улаже, али можемо да констатујемо да је ова општина примила можда највише средстава од Владе у односу на остале општине у Српске", изјавио је Додик новинарима након састанка у Источној Илиџи са начелницима појединих општина.

Он је подсјетио на улагања републичког нивоа у Болницу "Србија", сједиште Републике Српске у Источном Сарајеву, Основну школи "Петар Петровић Његош", стамбено насеље "Соко", поручивши да је Влада Српске спремна да то настави и даље да ради.

"Са конекцијом коју можемо да обезбиједимо заједничким разговорима, можемо да дођемо до заједничких пројеката. Веома смо заинтересовани да се републичке институције укључе, а и институције са нивоа БиХ, да на простору Источне Илиџе и Источног Сарајева буду направљени капитални објекти", истакао је Додик, који је и новоизабрани српски члан Предсједништва БиХ.

Према његовим ријечима, на састанку је разговарано и о изградњи зграде гимназије на подручју Источне Илиџе, не као просјечне зграде, него репрезентативног објекта.

Одговарајући на питање шта ће бити са смјештајем општинске администрације која се сада налази у згради која припада КПЗ "Кула", Додик је рекао да је идеја да затвор буде дислоциран и да се простор који он сада користи буде искориштен за неке друге ствари.

Он је навео да је са начелником општине Соколац Милованом Бјелицом разговарао о рјешавању проблема који су тамо присутни, наставку раније договорених пројеката, као што је обилазница и пасарела, на који начин подржати организовање Међуопштинских омладинских спортских игара /МОСИ/ идуће године, за шта ће бити обезбијеђено око 200.000 КМ.

"Договорили смо се да што прије опет разговарамо да бисмо операционализовали и нека друга питања. Ту су улагања и на Јахорини и одржавање Европског омладинског олимпијског фестивала. Све су то капиталне инвестиције које имају утицаја на живот свих људи без разлике у којој општини живјели", констатовао је Додик.

Он је нагласио да ће његове канцеларије и смјештај као члана Предсједништва БиХ из Републике Српске бити у сједишту Српске у Источној Илиџи.

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић рекао је да је на данашњем састанку разговарано о стратешким стварима за општину, с обзиром да ће Додик наредне четири године провести на подручју Источне Илиџе.

"Ми ћемо настојати да му будемо добри домаћини", поручио је Божовић.

Према његовим ријечима, једна од тема била је и безбједност и договорено је да је потребно изградити зграду Полицијске станице на простору ове општине.

"Разговарано је о неколико битних пројеката међу којима је и изградња зграде Гимназије. Добили смо обећање да ће Република Српска и општина заједнички радити на изградњи те зграде", истакао је Божовић, захваливши Додику и Влади Српске за раније пројекте који су реализовани на подручју Источне Илиџе.

Додику је за посјету и досадашњу подршку, коју је имала општина Соколац од Владе Републике Српске, захвалио и начелник ове општине Милован Бјелица, посебно кад је ријеч о ресору пољопривреде и рјешавању инфраструктуре, прије свега, реконструкције водоводне и канализационе мреже, што је подржано од Министарства финансија.

"Значајна помоћ је била и у покретању производње у појединим предузећима, рјешавању статуса `Нове Романије`, покретању погона који су били запуштени. У свему томе смо имали сагласност и подршку Владе и министарстава", навео је Бјелица.

Он је Додика упознао и о проблемима са којима се суочава општина на чијем је челу.

"Неопходна су нам средства за МОСИ које се организују на нивоу Републике Српске, БиХ, Србије и Црне Горе и у којима учествује 40 општина. Већ су одобрена средства за изградњу пјешачких стаза и пасарела на подручју општине. Било је ријеч и о проширењу зграде општине и изградњи установе за културу, те Центра за унапређење пољопривредне производње. Очекујемо значајну подршку", рекао је Бјелица.

Данашњем састанку у Источној Илиџи, осим Додика, Божовића и Бјелице, присуствовао је кадар СНСД-а - градоначелник Требиња Лука Петровић, начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић, директор Завода за запошљавање Републике Српске Мирослав Вујичић и народни посланик Марко Видаковић, а као кадар СДС-а и делегат у Дому народа парламента БиХ Дарко Бабаљ.

Повезане вијести:

Додик: Политичко јединство и сагласност о важним националним и државним питањима