latinica  ћирилица
15/11/2018 |  18:54 ⇒ 20:14 | Аутор: РТРС

Расподјела мандата у Дому народа ПФБиХ остаје енигма

Иако се очекивало, Централна изборна комисија БиХ ни данас није одлучила на који начин ће бити попуњен Дом народа Парламента Федерације БиХ. Да ли ће бити кориштен попис из 1991. или посљедњи из 2013. године и хоће ли свака кантонална скупштина делегирати по једног представника сва три конститутивна народа или ће се расподјела мандата вршити према већинској етничкој структури у сваком кантону – остаје енигма!

Незавршени посао законодавца као “врућ кромпир” нашао се пред члановима ЦИК-а! Први су, годину и по безуспјешно покушавали да ријеше проблем формирања Федералног Дома народа. Другима, сада пријете тужбама уколико не испоштују баш њихове зацементиране, а дијаметрално супротне захтјеве!

Партије са сједиштем у Сарајеву, али баш све, траже примјену скоро три деценије старог пописа становништва. И упориште проналазе у Уставу Федерације према којем ће се стари подаци користити све док се све избјеглице не врате својим предратним кућама. Траже и да сваки кантон делегира бар по једног представника сва три конститутивна народа.

А управо такав начин избора неуставним је прогласио и из Изборног закона избрисао Уставни суд БиХ по апелацији Боже Љубића. Истовремено валидним је оцијенио тренутну пропорционалну заступљеност и избор према посљедњем попису – што је захтјев и уставно упориште странака са сједиштем у Мостару.

Колизију уставних и законских норми, појачавају и међународни тумачи. ОХР, по устаљеној пракси, одступница је политичара из Сарајева. За Валентина Инцка посљедњи попис одједном је постао “НЕЗАВРШЕН”! Венецијанска комисија, међутим, као основ, препоручује управо тај “незавршени попис”!

Конфузија и подјеле и у ЦИК-у, чији су чланови под политичким и јавним притиском, до коначног рјешења одлучили су да “бојкотују” новинаре!

"То ће свакако завршити на Уставном суду, пошто ће они којима то не одговара, уложити жалбу", изјавио је политички аналитичар Жарко Папић.

Свјесни су тога и чланови ЦИК-а! И да ли само због тога, поједини су покушавали ад хок понудити властита “рјешења”. Суад Арнаутовић, без договора са колегама, припремио је и табеларни преглед додјеле мандата. Но остао је непрезентован. Оштро му се успротивио Владо Рогић, не желећи да исхитрено “дизајнира” нову потенцијалну жалбу Уставном суду!

Арнаутовићу је приговорио и што није испоштовао ранији договор унутар ЦИК-а. Аргументи ЗА и ПРОТИВ су се ређали али на крају је договорено само да стручне службе за наредну сједницу, која би требало да буде одржана средином сљедеће седмице, припреме приједлоге рјешења.

"Ми немамо основа да на овај начин формирамо власт. Међутим, са друге стране, само буџети могу иницирати формирање власти. С друге стране, власти до сада никада себе нису довели у позицију да не господаре буџетима на које су навикли", рекао је политички аналитичар Аднан Хускић.

А да би загосподарили буџетима, потребно је да бар један федерални блок “попусти”, што тренутно изгледа као “немогућа мисија”. Јер, од федералног Дома народа зависи избор министара у ентитетској Влади, потом предсједника и потпредсједника Федерације - по пет хрватских и бошњачких делегата за Дом народа бх. парламента, а сви они имају удио у предлагању и изгласавању буџета, за шта је рок 31. март.

Да ли ће и како ЦИК и његове стручне службе ријешити “федерални проблем”, који прије њих нису успјели ни политички лидери, нити законодавац!? Једно је готово сигурно – Клуб Срба у федералном Дому народа по ко зна који пут могао би да остане непопуњен!? На то се ни уставни судови, нити различити међународни тумачи, већ годинама и не осврћу.