latinica  ћирилица
15/11/2018 |  19:42 ⇒ 19:43 | Аутор: srpskainfo.com

Мићић: Одговорни за изборни дебакл СДС морају да поднесу оставке

Неспорно је да је ово један од два највећа послијератна пораза СДС-а. Изгубили смо изборе на свим нивоима и за очекивати је да руководство странке, као и тим који је водио изборну кампању и одлучивао о кандидатима и листама, преузме одговорност за такав резултат, изјавио је потпредсједник СДС-а Мићо Мићић у интервјуу за Српскаинфо на питање како оцјењује изборни резултат странке.
Мићо Мићић (фото: Синиша Пашалић / РАС Србија) -
Мићо Мићић (фото: Синиша Пашалић / РАС Србија)

Додаје како не сумња да ће, након анализе изборних резултата, у суботу на Главном одбору одговорни за изборни дебакл поднијети оставке.

Постизборни период је странци донио низ турбуленција. Како ће се све одразити на СДС?

Морамо установити ко је одговоран што смо игнорисали резултате истраживања која је руководство странке имало крајем 2017. године, по којим су се јасно видјели рејтинзи странке, али и њених потенцијалних кандидата. Постоји велика опасност да пораз није најгоре што се десило СДС-у и да ће га постизборне свађе, подјеле и сукоби додатно ослабити и понизити. Већ смо остали без најмање четири посланика, а парламенти нису ни почели са радом, искључени су неки веома важни и угледни чланови странке, други су у страху за своју судбину, а ништа од тога није у интересу СДС-а. Није ни у интересу народа да на сцени има подијељен, посвађан и слаб СДС, него је за све добро да СДС буде јака и важна странка у Републици Српској и БиХ. Снажан СДС је интерес свих у Српској.

Шта је по Вама рјешење и излаз за СДС?

Сматрам да је рјешење у унутарстраначким изборима које ће организовати и спровести Главни одбор, односно предсједник Милан Миличевић. СДС мора да добије ново руководство које ће зауставити подјеле у странци и даље срозавање угледа странке у народу. Неко мора одмах стабилизовати странку, унијети нову енергију, зауставити подјеле и цијепање, вратити неке људе у рад странке и, што је најважније, мотивисати нове људе да се прикључе СДС-у. Свједоци сте да је СДС постао прави расадник странака, да сад не набрајам колико је нових полтичких субјеката настало из СДС-а. Упркос томе, дуже од 10 година стварана је атмосфера у којој је СДС функционисао, затворен за нове људе и идеје. И док су се друге странке "подмлађивале" и добијале нови кадар, ми смо се бавили само собом. Руководство странке није било спремно да саслуша добронамјерне критике и зато је крајње је вријеме да се запитамо да ли ћемо наставити са искључивањима или ћемо почети да привлачимо људе да нам се придруже и да поново покажемо своју саборност. Укратко, ново и енергично руководство, које ће имати нов приступ политици, по мом мишљењу је први корак за излазак из ове ситуације.

Прије три године сте били противкандидат Младену Босићу на унутарстраначким изборима. Освојили сте скоро 40 одсто гласова, односно глас 161 делагата. Како вам се сада чине ти избори?

Упркос великом притиску и интерним комбинаторикама против мене, тада сам освојио око 40 одсто подршке. Оног тренутка када је Младен Босић побиједио изашао сам с њим пред Бански двор, јавно му честитао и пред свима поручио да остајем члан странке, да нећу као поражени правити своју странку, нити цијепати СДС. Мислим да је то једини исправан пут за свакога ко изгуби на унутарстранчким изборима. СДС је важнији од свакога од нас.

Какав је Ваш став по питању коалиције са СНСД-ом и другим странкама?

Прије свега, да будем јасан: свима нама, од предсједника, преко функционера до чланства, прво на памети мора бити консолидација и опстанак странке. Странка се мора консолидовати и припремати за локалне изборе. Питање уласка или неуласка у власт изнад свих других тема управо намећу они који би да побјегну од одговорности за стање у којем је странка. Прије неколико дана на Градском одбору у Бијељини смо три сата расправљали о резултатима избора, а улазак у власт није ни поменут. Наш циљ је јака и стабилна Република Српска. Главни одбор и ново руководство морају одлучити у ком ће правцу странка кренути. СДС је увијек за циљ имао заштиту интереса Републике Српске и борбу за бољи живот њених грађана. Важно је да имамо стабилну Републику Српску у оквиру функционалне БиХ, да градимо добре односе са Србијом и цијелим свијетом и поправљамо економску ситуацију и стандард наших грађана. Ти циљеви за СДС немају алтернативу. Ново руководство мора да профилише нову модерну политику СДС-а, не занемарујући оно због чега су нам грађани дали повјерење на изборима. На том путу треба да будемо конструктивни и разговарамо са свима, када су у питању интереси Републике Српске, али то нужно не значи коалицију. Понављам, у странци треба отворити широку расправу о томе како консолидовати странку, отворити је за нове људе и профилисати је на политичкој сцени.

Какве су Ваше личне амбиције у тренутној подјели функција?

Ја сам градоначелник Бијељине. Грађани су ме од 2005.године на изборима четири пута бирали за начелника, односно, градоначелника. Бијељина је град који најбрже расте и развија се, али ово је вјероватно мој посљедњи мандат као градоначелника. Треба оставити простора за нове људе и у Бијељини, а уколико моје знање и искуство могу допринијети развоју Српске радо ћу помоћи, уколико странка од мене то буде тражила.

Против медијских препуцавања

Ви сте један од ријетких високих функционера СДС-а који се никако није оглашавао у медијима послије избора. Због чега је то тако?

Желио сам да испоштујем став предсједника странке Вукоте Говедарице да се о свим важним питањима дискутује на страначким органима, а не да се воде медијска препуцавања. Од избора је прошло више од 40 дана и мислим да је вријеме да и ја кажем своје мишљење о стању у странци, како нико не би могао да чита између редова шта ја мислим или да ме можда оптужује за било шта у чему не учествујем.