latinica  ћирилица
15/11/2018 |  20:30 | Аутор: РТС

Ен-Би-Си: Трамп протјерује Гулена?

Бијела кућа тражи начине како да се ријеши Фетулаха Гулена, највећег ривала турског предсједника Реџепа Ердогана који живи у САД у нади да би такав потез омекшао став Турске када је ријеч о убиству новинара Џамала Кашогија, наводе двојица високих америчких званичника.
Фетхулах Гулен (фото: sputniknews.com) -
Фетхулах Гулен (фото: sputniknews.com)

Званичници администрације предсједника Доналда Трампа затражили су прошлог мјесеца од федералних агенција за спровођење закона да размотре правне начине да ускрате гостопринство вјерском вођи Фетулаху Гулену како би убиједили турског предсједника Реџепа Ердогана да ублажи притисак на саудијску владу послије убиства Кашогија у конзулату те земље у Истанбулу, наводе извори блиски Трамповој администрацији.

Напори укључују смјернице Министарству правосуђа и ФБИ-а да поновно отворе случај за изручење Гулена, као и захтјев за информације о његовом правном статусу у Одјељењу за државну безбједност, рекли су извори.

Бијела кућа је посебно жељела детаље о Гуленовом статусу резидената у САД-у. Гулен има Зелену карту и живи у Пенсилванији од краја деведесетих година.

Ове наводе нису жељели да коментаришу ни у Националном савјету за безбједност ни у ФБИ-у а за коментар није био доступан ни адвокат вјерског вође Фетулаха Гулена. 

Турски званичници не виде везу између ова два случаја и кажу да ће наставити да инистирају на  изручењу Гулена из САД али да их то неће спречити да до краја  доведу истрагу о убиству Џамала Кашогија.