latinica  ћирилица
15/11/2018 |  22:21 ⇒ 22:29 | Аутор: СРНА

"Први кадар" окупирао зворнички биоскоп

Међународни филмски фестивал "Први кадар" "окупирао" је биоскоп у Зворнику и наставио такмичарски програм овогодишњег фестивала, рекла је вечерас у Зворнику директор и селектор "Првог кадра" Александра Митрић Штифанић.
Први кадар, конференција за новинаре - Фото: СРНА
Први кадар, конференција за новинареФото: СРНА

Она је на конференцији за новинаре истакла да ће ове године бити приказана 42 филма из 17 земаља у шест такмичарских селекција и додијељено 10 фестивалских признања, међу којма је посебно признање "Капија града Зворника" за најбољу режију, подсјетивши да се први пут додјељује награда за режију на фестивалу.

"Међународни филмски фестивал `Први кадар` својим концептом омогућава свим генерацијама гледалаца да виде најзначајнија филмска остварења из цијелог свијета", рекла је Штифанићева.

Она је истакла да је сарадња "Првог кадра" и града Зворника почела у марту ове године на зимском филмском кампусу, када је дошло до идеје да се један дио фестивала, осим у Источном Сарајеву, одржи и у Зворнику.

Штифанићева је истакла да фестивал, због своје мобилности представља значајан допринос децентрализацији културе у БиХ и Републици Српској.

"Фестивал омогућава младим људима да се упознају о различитим филмским школама и приступима савременом документаристичком изразу, али и да буду подстакнути на креативно доживљавање стварности. Овогодишњи мото фестивала `Први кадрирај!` подстиче филмске ауторе да трагају за новим филмским причама и први их забиљеже", истакла је Штифанићева.

Она је рекла да је жеља да фестивал изгради мост културе међу градовима и да филмска умјетност буде достипна свима, додавши да овогодшњи фестивал и у Источном Сарајеву и у Зворнику равноправно трају.

Према њеним ријечима, врло је значајна сарадња ова два града, јер представља мост културе, што је од великог значаја за кинематографију и њен развој на простору Републике Српске.

Она је нагласила да је, осим такмичарског програма, пратећи догађај фестивала и дио изложбе која је била постављена у Културном центру у Источном Новом Сарајеву, аутора и редитеља Чарне Манојловић.

Штифанићева је рекла да је у зворничком Дому омладине промовисан филмски часопис "Филаж", који је намјењен љубитељима филмске умјетности.

Уредник у Културном центру и селектор фестивала глумачких остварења у Нишу Дејан Дабић рекао је да "Филаж" излази два пута годишње и да сваки број обрађује најактуелнија дешавања у свијету филмске умјетности.

"Часопис је састављен од неколико рубрика, које су засебне тематске цјелине усмјерене на најважнија питања из филмске критике и историје филма", рекао је Дабић и додао да часопис има рубрике које су назване по филмским терминима као што су "Зумирање", "Крупни план".

Представник града Зворника Госпава Јеремић изразила је задовољство што је Зворник домаћин овог културног догађаја.

Она је нагласила да је фестивал израз жеље за обогаћивањем културне понуде и настојања да се улаже у културу ради едукације дјеце и омладине кроз радионице, анимиране филмове, те да се зворничка публика навикне да прати овакве догађаје и достигнућа у кинематографији.

"Сигурна сам да ће овај фестивал, а већ и сада јесте, бити културни догађај по коме ће Зворник постати препознатљив, с обзиром на учеснике фестивала и све друге који су укључени у остваривање овог значајног пројекта", рекла је Јеремићева.

 

Градоначелник Зворника Зоран Стевановић раније је рекао да је жеља Зворника да се прикључи организацији "Првог кадра" кренула још почетком године када је почела сарадња са филмским тимом "Првог кадра" из које је проситекло много позитивних ствари.

"Млади из нашег града учествовали су у обуци за реализацију документарног филма, а град Зворник је на поклон добио филм `Зворник, то је мој град" од 25 минута у коме је на веома лијеп начин приказан Зворник и његова младост", рекао је Стевановић.

У оквиру фестивала, приказани су документарни филмови Сенке Домановић "Окупирани биоскоп" и "Друга страна свега", Миле Турајлић, те кратки играни филм "Сувозачи" Огњена Исаиловића.

Према програму фестивала, сутра ће бити приказан документарни филм "Нова дјеца Голзова", Симоне Катарине Гаул из Њемачке, кратки играни филм "Последњи запис" Златка Стојиловића и други.

Град Зворник је први пут ове године један од домаћина Међународног филмског фестивала "Први кадар" који се одржава од 12. до 17. новембра у Зворнику и Источном Сарајеву.

"Први кадар" је међународни фестивал документарног и кратког играног филма, који има за циљ едукацију младе публике и афирмацију домаћег филмског стваралаштва.